Dupa o iarna in care pierdem destul de multe vitamine si ne este destul de greu sa le asimilam, iata ca a venit si primavara care ne pofteste la consumul de fructe si legume, atat de sanatoase pentru organismul nostru. Ca sa luptam si impotriva asteniei de primavera, cele mai bune vitamine sunt cele care au si proprietati antioxidante, precum vitamina A, C, E si B6.
Vitamina A. aceasta vitamina joaca un rol foarte important in crestere, vedere, formarea oaselor sau rezistenta in fata infectiilor. Fiind si un puternic antioxidant, previne imbatranirea prematura. Vitamina A se gaseste in alimente precum: ficat, morcov, cartofi dulci, dovleac, untura de peste, lapte, unt, galbenus de ou, spanac, ardei, varza, sfecla rosie, mango, papaya, curmale.
Vitamina C. Vitamina C are efect antihemoragic, antianemic si antiinfectios. Aceasta ajuta la formarea colagenului si tesutului osos, participa la formarea anticorpilor, asigura protectia impotriva anumitor forme de cancer, ajuta organismul sa absoarba fierul si ajuta la formarea globulelor rosii. Iata si cateva surse de vitamina C: citrice, fructe, patrunjel, marar, varza rosie, broccoli, cartofi, spanac, ficat, rinichi, creier, lapte.
Vitamina E. Este necesara varstnicilor, deoarece imbunatateste functia imuna, previne bolile cardiovasculare, reduce riscul aparitiei cataractei sau a anumitor forme de cancer. Aceasta vitamina se gaseste in special in : cereale, telina, varza, fasole, mazare, salata, spanac, mere, uleiuri vegetale, soia, porumb, lapte, oua, carne, unt, branzeturi.
Vitamina B6. Aceasta vitamina ajuta organismul sa “digere” proteinele, lipidele si glucidele, ajuta la o buna functionare a creierului si ajuta organismul la eliminarea toxinelor din corp. Surse ale vitaminei B6: drojdie uscata, soia, ficat, banane, nuci, cartofi, orez, cereale integrale, peste, polen, spanac, cacao, telina, patrunjel, fasole boabe.
Vitamina B9 sau acidul folic. Acidul folic este recunoscut pentru regenerarea celulara, prevenirea bolii Alzheimer sau a mai multor tipuri de cancer, reduce riscul de depresie, protejeaza de anemie, previne bolile de ochi si imbunatateste fertilitatea. Vitamina B9 se gaseste in alimente precum: spanac, varza, frunze de nap, sparanghel, broccoli, portocale, papaya, grapefruit, struguri, banane, pepene galben, capsuni, nuci, alune, telina, morcovi.
Vitamina D. Aceasta se pierde cel mai repede iarna, asa ca primavara este un moment prielnic pentru cateva plimbari in aer liber pentru a “capta” putina vitamina D de la soare. Aceasta vitamina previne astenia de primavara si ajuta la absorbtia calciului in oase. Cateva surse de vitamina D sunt: peste, oua, ficat de vita, branza sau ciuperci.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.