Tudor Chirila vorbeste despre scrisoarea artistilor adresata Guvernului

Tudor Chirila impreuna cu multi alti artisti printre care putem enumera: Antonia, Carla`s Dreams, INNA, Delia si Smiley au adresat o scrisoare deschisa premierului Ludovic Orban, ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu si vicepremierului Raluca Turcan.

   Iata ce a declarat Tudor Chirila

„Este vorba de o scrisoare deschisă care vizează toți artiștii. Aici cred că trebuie să includem și actorii independenți. Toți cei care au suferit de la anularea posibilității de a-și face profesia. Ideea unui ajutor pentru sectorul cultural, așa cum am înțeles că se dorește, ar trebui să vizeze toate categoriile și toți actorii sectorului cultural”, a declarat acesta.

Artistul mai spune ca unele festivaluri si-ar putea relua activitatea abia in 2022 din cauza situatiei actuale „Mai e o problemă. Este vorba de timp. Schema de ajutor vizează organizatorii de concerte, operatorii culturali care vând bilete, dar acest ajutor se prefigurează pentru reluarea evenimentelor, lucru care pentru unele festivaluri s-ar putea întâmpla chiar în 2022, în contextul pandemiei. Întrebarea este ce facem cu o industrie care este în agonie acum? Aici mă refer la tot aparatul din spatele artiștilor, vizibil. Acest aparat este în colaps.”

CIteste si asta:  Liam Hemsworth vorbeste despre clipele traite alaturi de Miley Cyrus

Daniel Klinger, light designer a mentionat ca persoanele care au semnat scrisoarea artistilor nu se afla printre cele mai afectate persoane din sectorul cultural „Scrisoarea artiștilor e venită într-un moment foarte bun, pentru că forma acestor măsuri, anunțată într-o conferință de presă săptămâna trecută, nu cuprinde artiștii. Înțelegem perfect nemulțumirea lor, înțelegem că cei care au semnat această scrisoare de fapt nu cer aceste drepturi pentru cei care sunt vizibili. Cei care sunt cei mai afectați nu sunt cei care au semnat. Dar ei au semnat pentru a face mesajul mai puternic, pentru că sunt zeci, sute de instrumentiști care nu sunt cuprinși în schema de ajutor, cum au rămas, de asemenea, foarte mulți lucrători din industria de spectacole, necuprinși în această schemă de ajutor”.

Tudor Chirila a mai vorbit si despre situatia actuala a actorilor din Romania, mai ales despre cei care sunt independenti si care acum se afla intr-o situatie dramatica „Problema actorilor este că avem două tipuri: actori care sunt angajați în teatrele municipale sau în cele naționale – cele de stat, dar avem un mare și important sector independent, care, în momentul de față se zbate cu greu să supraviețuiască. La fel cum avem festivaluri foarte mari, adică operatori culturali foarte mari care primesc sume enorme de bani – unii primesc mai mulți bani decât profitul lor prin această schemă – avem și operatori culturali foarte mici, ca de exemplu teatrele independente care se zbat la limita subzistenței și sunt gata să-și închidă aceste porți”.

CIteste si asta:  Cristina Cioran vorbeste despre problemele cu care se confrunta in sarcina

In luna septembrie a acestui an, vicepremierul Raluca Turcan a anuntat ca festivalurile Untold, Neversea, ARTmania, Electric Castle si Summer Well vor fi sprijinite de Guvern. In plus aceasta a anuntat in cursul zilei de miercuri, 18 noiembrie ca in urma discutiilor cu anumiti reprezentanti din domeniul cultural-artistic romanesc a decis sa implementeze o schema pentru un ajutor de stat in valoare de 100 de milioane de euro, sub forma unor granturi.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *