Este o metoda de contraceptie care se foloseste doar in cazuri urgente, in care femeia nu a fost protejata prin nicio alta metoda de catre o sarcina nedorita. Asta stim cu toate, insa pilula de a doua zi ascunde mai multe secrete decat am crezut. Reginele.ro iti spune cand este bine sa o iei, care este rolul ei, cum actioneaza, cat costa si care sunt contraindicatiile.
Ce este pastila de a doua zi si cum actioneaza? Pilula de a doua zi este o metoda de contraceptie mai putin utilizata de catre romance, deoarece doar 10% din femeile din Romania stiu despre aceasta metoda. Pastile de a doua zi are in componenta sa o cantitate mare de hormoni care impiedica plasarea ovulului fecundat pe peretii uterului, si astfel sarcina nu poate avansa.
In ce situatii se poate folosi? Pilula de a doua zi se foloseste doar in cazuri exceptionale, asadar ar trebui sa te obisnuiesti cu alta metoda de contraceptie pe termen lung. Pilula se administreaza cat mai repede, de preferat in primele 72 de ore, de la contactul sexual neprotejat. Daca prezervativul s-a rupt, daca ai uitat sa iti iei anticonceptionalele, daca ti-ai scos steriletul sau daca actul sexual a fost fara consimtamantul tau, si nu vrei sa ramai insarcinata, atunci trebuie sa iei pilula de a doua zi cat mai repede posibil.
Unde se gaseste si cat costa? Aceste pilule se gasesc in farmacii si preturile incep de la 75 lei. Daca vei lua Postinor 2, vei primi un set de 2 pastile, pe care va trebui sa le iei separat: prima cat mai repede, iar a doua pastila dupa 12 ore. Orice intrebare sau nelamurire pe care o ai intreaba farmacista.
Exista efecte secundare? Asta depinde de fiecare femeie in parte. Unele nu au absolut nimic, pe cand altele pot avea greturi, varsaturi, dureri de cap care pot dura pana la cateva zile. In cazul in care prezinti orice fel de efect advers este bine sa te prezinti la medicul ginecolog pentru o consultatie.
Afecteaza menstruatia? Da, din pacate hormonii pe care ii contine pilula iti vor modifica si ciclul menstrual. Poti avea menstruatie cu o sapamana mai devreme sau mai tarziu decat era normal. Intre timp, este posibil sa ai mici sangerari vaginale, care sunt destul de normale in acest caz. Daca se intampla ca menstruatia sa iti intarzie cu mai mult de o saptamana decat ar fi fost normal, este bine sa faci un test de sarcina si sa consulti un medic. Testul de sarcina este concludent doar daca il faci la cel putin 14 zile dupa contactul sexual neprotejat. Daca nu esti insarcinata si menstruatia intarzie sa apara trebuie sa te duci la medicul ginecolog care iti va prescrie un tratament pe baza de hormoni.
Ma protejeaza de alte boli? Din pacate, nu. Pilula de a doua zi este asemanatoare pastilelor anticonceptionale, care nu ofera niciun fel de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Asadar, daca ai avut un contact sexual neprotejat si suspectezi persoana respectiva ca ar fi purtatoarea unei boli cu transmitere sexuala fugi cat mai repede la medic pentru a incepe un tratament.
Exista situatii in care nu am voie sa iau pastila? Da, si de aceea este foarte bine sa vorbesti cu farmacista inainte de administrarea pilulelor. Nu este recomandata persoanelor care au inflamatii pelvine, infectii genitale, fibroame, afectiuni hepatice sau renale. Daca esti deja insarcinata sau ai avut un avort in ultimele trei luni folosirea pilulei de a doua zi nu este indicata.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.