Tu stii sa iti redactezi corect un CV?

Daca esti hotarata sa iti gasesti un job, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti redactezi un CV (Curriculum Vitae) care sa te prezinte cat mai bine si mai profesionist. Gandeste-te ca acesta va fi primul lucru pe care il va vedea un angajator inainte de a te chema la un interviu, asa ca un CV scris corect si concis poate spune multe si despre tine.

Continutul trebuie sa fie formal si sa ofere informatii adevarate despre dvs.  Vezi care sunt cerintele jobului respectiv si incearca sa incluzi doar job-urile pe care le-ai avut si care au legatura cu ceea ce iti doresti acum. Un CV lung poate fi greu de citit si se poate pierde prin amanunte, asa ca simplitatea este cuvantul de baza. Foarte important este ca ceea ce scrii sa fie perfect real si verificabil. Daca vrei sa scrii despre ceva ce nu ai facut doar pentru a fii cu un pas in fata altor concurenti ai acestui post, acest lucru este total gresit. Oricand angajatorul te poate intreba ceva din domeniu pentru care sa nu ai raspuns sau iti poate cere referinte de la fostii angajatori.

CIteste si asta:  Cele mai ciudate job-uri din lume!

Nu incerca sa pari altfel decat esti deoarece vei vedea ca pusa intr-o situatie mai grea sau cu care nu te-ai confruntat pana acum este posibil sa te pierzi si nu iti va fi usor. Tot CV-ul tau nu trebuie sa depaseasca 2 pagini, incluzand datele personale, educatie, experienta si competente profesionale.  Nu te pierde in date personale, ci limiteaza-te doar la numele complet, varsta si localitatea in care locuiesti, deoarece alte date sunt considerate inutile pentru angajator. Tot in partea de sus a CV-ului nu uita sa lasi un numar de telefon si o adresa de mail pe care o verifici constant pentru ca angajatorul sa te poata contacta oricand.

In ceea ce priveste educatia, de obicei se adauga toate formele de invatamant pe care le-ai absolvit sau pe care le urmezi acum, incepand cu ultima. Astfel, angajatorul va vedea prima data facultatea, masterul sau cursul pe care il urmezi in momentul actual si isi poate da seama daca esti potrivit pentru job-ul respectiv sau nu. Experienta este o parte foarte importanta din CV-ul tau, mai ales ca tot mai multi angajatori cer experienta anterioara in domeniul respectiv. Spune exact ce faceai la vechiul job, cu ce te ocupai, fara sa te pierzi in detalii sau amanunte neinteresante. Pentru fiecare job pe care l-ai avut include o referinta de unde noul angajator se poate interesa de tine (de obicei referinta se refera la vechiul angajator si trebuie sa ii specifici numele si cum il poate contacta).

CIteste si asta:  Cele mai bune carti pentru antreprenori

Nu uita sa cuprinzi la sfarsitul CV-ului si competentele profesionale, cursuri absolvite de limbi straine si la ce nivel te situezi, sau cursuri de calculatoare. Orice curs pe care l-ai facut iti este de ajutor deoarece ii demonstrezi angajatorului ca esti o persoana care doreste sa invete cat mai mult, sa isi dezvolte anumite abilitati sau sa investeasca in propria persoana.

Poza, chiar daca nu este ceruta de catre toti angajatorii, este bine sa o ai la CV. Nu folosi poze prea colorate, de la departare sau cu o tinuta inadecvata. Pune o poza de tip buletin, in care sa imbraci o camasa cu un sacou, cat mai business si cat mai formala. Gandeste-te ca aplici pentru un job serios, nu te duci in oras cu prietenii.

Cateva lucruri pe care NU trebuie sa le faci atunci cand iti redactezi un CV sunt: nu include pretentii salariale sau un orar prestabilit de tine, nu mentiona de ce ai plecat de la alte job-uri, nu folosi foi colorate, nu iti redacta CV-ul de mana, nu trimite angajatorului un CV deorganizat. Tot cuprinsul CV-ului trebuie sa fie scris corect atat gramatical cat si ortografic, iar o buna aranjare in pagina si o spatiere suficienta astfel incat sa poata fi citit foarte usor.

CIteste si asta:  Cum iti afecteaza dezordinea atat cariera cat si sanatatea

Daca iti este greu sa incepi redactarea unui CV de la inceput, atunci cauta on-line mai multe modele, atat in romana, cat si in engleza care iti vor da un cadru si iti vor fi mai usor de completat.  Mult succes!

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *