Poate nu ai auzit pana acum de aceasta boala, poate chiar ai avut-o, sau poate o vei avea candva. Asadar, este bine sa te informezi si sa cunosti simptomele bolii, cum se trateaza, cum apare si sfaturile medicului cu privire la aceasta boala ascunsa.
Vulvodinia, asa cum ii spune si numele, este o boala ce afecteaza sistemul reproducator feminin. Studiile arata ca peste 15% din femei se confrunta cu o astfel de problema, insa comunitatea medicala este de parere ca procentajul este mult mai mare. Iata si de ce: vulvodinia, de cele mai multe ori, este confundata cu o alta problema medicala, si astfel nu este tratata corespunzator. Iar un tratament necorespunzator nu are cum sa inlature aceasta boala, iar femeile vor continua tratamente costisitoare si nefolositoare in incercarea de a scapa de o alta afectiune.
Vulvodinia afecteaza vulvele, iar ca simptome putem mentiona dureri acute in zona vulvara, senzatia de usturime, mancarime, taiere, arsura sau iritatie. Trebuie mentionat faptul ca aceste simptome pot fi foarte pasagere, pot aparea repede, pot trece repede, se pot manifesta in timpul actului sexual sau in timpul unor activitati normale, cum ar fi alergatul. Nu se cunoaste cauza exacta a aparitiei acestei boli, insa de vina ar putea fi infectiile micotice din trecut netratate, folosirea abuziva a antibioticelor, iritatii chimice in zona genitala, alergii, tratamente cu laser sau chirurgicale, infectia cu HPV. Desi este o boala ce afecteaza sistemul reproducator, vulvodinia nu se transmite pe cale sexuala.
Vulvodinia este o boala atat de puternica, incat probabilitatea de vindecare completa este aproape nula. De aceea, medicii incearca sa amelioreze simptomele bolii, si nu sa o vindece complet. Fiind o boala cu diferite simptome, si care se manifesta diferit de la o femeie la alta, este destul de greu de tratat. De cele mai multe ori tratamentul include creme si unguente antiinflamatorii si hormonale, antidepresive, analgezice, tratamente virale.
Pentru a afla daca si tu ai putea suferi de vulvodinia este necesar sa raspunzi la cateva intrebari:
- Esti deprimata sau stresata?
- Ai simptome deranjante, insa testele nu indica nicio infectie?
- Ai deja o infectie vaginala si desi urmezi un tratament, simptomele par sa nu dispara?
- Nu mai ai chef de sex?
- Esti alergica la ceva sau ai probleme dermatologice?
- Ai inceput sa ai aceste simptome dupa o interventie chirurgicala?
Daca raspunzi afirmativ la majoritatea intrebarilor atunci trebuie sa mergi la doctor si sa-l intrebi daca exista sansa sa suferi de vulvodinia. Daca esti sincera cu medicul tau este posibil ca diagnosticarea sa se faca mai repede si astfel sa urmezi un tratament de ameliorare a simptomelor mai repede.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.