Tu ce alegi pentru copilul tau, cresa sau bona?

Daca ai ajuns aproape de finalul concediului maternal, sigur ai inceput sa iti pui aceasta intrebare: cresa sau bona? Exista o varietate destul de mare de crese, particulare, sau camine de stat la care iti poti lasa copilul pana la o anumite ora. Insa exista si varianta, mai noua ce-I drept, a bonei. Reginele.ro iti da cateva sfaturi, plusuri si minusuri pentru fiecare, in speranta ca iti va face decizia mai usoara. Oricum ar fi, decizia este doar a ta si a sotului tau, indiferent ce te sfatuiesc cei din jur.

Bona. Este o metoda de crestere a copilului din ce in ce mai folosita. Dadaca, asa cum mai este denumita, are rolul de a avea grija de copilul tau si de a-l educa atunci cand tu nu esti acasa. De cele mai multe ori, bonele sunt persoane care sunt specializate in cresterea si educarea celui mic. Daca gasesti persoane care nu au mai lucrat cu copiii, sau care vor sa faca asta doar pentru a-si rotunji veniturile, mai bine stai departe, deoarece nu vor sti sa se poarte cu cel mic si nu ii vor da educatia necesara unui copil in dezvoltare.

Ul alt aspect la care trebuie sa te gandesti este cel financiar. O bona privata va fi cu mult mai scumpa decat o cresa sau un camin de stat, asa ca asigura-te ca ai fonduri suficiente inainte de a o angaja. Stand acasa, copilul tau nu va interactiona cu alti copii, si acest lucru ii poate afecta mai tarziu comportamentul. Nefiind obisnuit cu alti copii in preajma lui este posibil sa devina foarte timid sau nesigur pe el. O data angajata, bona va face parte din familie. Chiar daca nu iti place, copilul va petrece mai mult timp ce ea decat cu tine, iar legatura dintre ei ar putea fi una stransa dupa o vreme. Vei observa dupa un timp ca copilul tau va fi trist cand aceasta va trebui sa plece, si isi va dori sa petreaca din ce in ce mai mult timp cu ea.

CIteste si asta:  Cum sa invatam copilul sa stea singur in casa!

Cresa. In functie de natura acesteia, cresele pot fi private sau de stat. in cazul creselor private, acestea au diferite programe educationale din care poti alege, si ii pot oferi celui mic o educatie foarte buna incepand de la varste fragede. Insa ar trebui sa stii ca aceste crese nu sunt deloc ieftine, tarifele practicate ar putea ajunge si la cateva mii de lei pe luna. In toate cresele vei gasi oameni specializati in educarea si cresterea copilului. In cresele particulare vei intalni chiar si psihopedagogi, care vor stii cum sa lucreze cu copii care au probleme de adaptare sau comunicare.

Cresele de stat, chiar daca incearca sa tina pasul nu o pot face. Tarifele sunt mai mici, insa si salariile celor angajati cunt mai mici, asadar educatorii nu sunt entuziasmati in a mai educa copiii. Pentru ei este doar un alt job pe care il au. Pentru cei care nu au banii necesari unei bone sau unei crese particulare, cresa de stat este o solutie buna. Si aici va fi inconjurat de alti copii, iar dezvoltarea sociala va fi mai buna decat in cazul bonei. De precizat este faptul ca la crese, copiii sunt impartiti pe grupe in functie de varsta, asadar cei mici vor sta cu copii de aceeasi varsta cu ei. Grupele in cazul creselor de stat sunt mai mari din punct de vedere numeric, decat cele ale creselor particulare.

CIteste si asta:  Copil crescut de bunici. Alegerea buna?

Ce alegem?

Atunci cand iti pui aceasta intrebare, trebuie sa raspunzi si tu la cateva intrebari. Vreau ca copilul meu sa fie sociabil si sa se joace cu alti copii? Daca da, atunci diferenta dintre cresa si bona este uriasa. La cresa isi va petrece tot timpul inconjurat de alti copii, pe cand in cazul unei bone, acesta se poate juca cu copiii din parc numai 2-3 ore pe zi. Vreau ca copilul meu sa devina afectiv cu bona? Orice mamica va raspunde cu nu, deoarece nu ii va placea sa fie inlocuita de bona. La cresa, educatoare pastreaza o anumita distanta fata de copii, si ii trateaza pe toti la fel. Bona insa, isi va concentra toata afectiune doar asupra copilului tau, iar acesta va ajunge sa o prefere pe ea in locul tau la un moment dat.

In cazul in care copilul tau sufera de vreo boala, are probleme de adaptare sau de comunicare, atunci cel mai bine este sa gasiti o cresa sau o educatoare care ii intelege nevoile si are grija de el in mod corespunzator. Un copil cu probleme nu se va integra normal alaturi de copiii fara probleme, asadar nu trebuiesc fortati. Pentru ei se fac grupele speciale, pentru copiii defavorizati care au nevoie de o ingrijire speciala.

CIteste si asta:  Afla mai multe despre alergiile la copii!

Ultima varianta, aleasa de familiile cu un buget foarte mic, este cresterea copilului de catre bunici.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *