Putin cunoscuta de femei, nasterea in apa prinde tot mai mult teren in Romania. Orice femeie isi doreste o nastere usoara, travaliu scurt si un copil sanatos atunci cand naste, iar nasterea in apa ar putea fi solutia. Prin acest tip de nastere se doreste minimizarea durerilor din timpul nasterii si trecerea mai usoara a copilului din mediul uterin in mediul extern.
De ce devine tot mai multe femei aleg nasterea in apa? Raspunsul este simplu, deoarece apa este un mediu natural si normal de a aduce un copil pe lume. Fata de nasterea normala, care este mult mai dureroasa, nasterea in apa reduce durata nasterii, ofera mamei mai multa libertate de miscare, iar fatul poate tranzita mai usor in lumea exterioara. Deoarece fatul se dezvolta in uter inconjurat de lichid, trecerea in mediul extern se face mult mai usor. Apa este responsabila si de o mai buna dilatare a colului uterin si are proprietati antispasmice, adica le permite muschilor sa se relaxeze.
Cum decurge nasterea? Pregatirea pentru acesta nastere trebuie sa inceapa inca din luna a 5-a de sarcina. Viitoarea mamica va trebui sa face exercitii de respiratie, de relaxare si de incordare. Tot acest antrenament are rolul de a o ajuta in momentul nasterii. Fiind in apa, femeia poate executa mai usor exercitiile prenatale si se poate simti mai bine de felul in care arata.
Nasterea in apa este, spun atat doctorii cat si pacientele, asemanatoare nasterii naturale, numai ca mai usoara. Cand contractiile se intensifica, travaliul a inceput si nasterea este foarte aproape, mama va intra intr-un bazin cu apa calduta, la temperatura corpului. Pregatirile anterioare sunt de mare folos, deoarece acum femeia este mult mai relaxata. Doctorul verifica dilatarea, iar daca totul este in regula nasterea poate incepe. Sub indrumarea medicilor femeia este rugata sa impinga. Odata ce capul bebelusului a iesit, corpul acestuia va aluneca destul de usor afara. Nu trebuie sa iti faci griji de siguranta celui mic, deoarece are destul aer sa respire. Urmeaza taierea cordonului ombilical, o mica verificare a cailor respiratorii si copilul se poate odihni in bratele mamei.
Beneficiile nasterii in apa. In timpul nasterii atat mama cat si fatul sunt foarte stresati, fiind si un proces extrem de obositor pentru amandoi. Mama ii poate transmite fatului starea de neliniste, de agitatie si de frica in momentul nasterii in cazul unei nasteri normale. Daca nasterea se face in apa, atunci femeia va fii mut mai relaxata, iar apa calduta o va ajuta sa se calmeze. Astfel si copilul va fii mai bine pe parcursul nasterii. Presiunea apei asupra organismului imbunatateste circulatia sangelui, atat la mama cat si la fat. Chiar daca este un efort fizic intens, in apa nasterea nu mai pare atat de grea, contractiile sunt mai usoare, iar durerea in timp ce impingi este diminuata.
O veste foarte buna pentru femeile care isi fac griji de viata sexuala dupa nastere este ca in apa, de cele mai multe ori nu mai este nevoie de epiziotomie. Riscul rupturii vaginale scade considerabil, iar o viata sexuala normala poate fi adoptata mult mai repede decat in cazul unei nasteri normale. Recuperarea postnatala este mai rapida, femeile care au nascut in apa nefiind afectate de depresiile postnatale. Deoarece nasterea decurge mai usor, femeia nu mai simte acest proces ca pe o trauma, ci ca o situatie naturala.
Dezavantaje. Deoarece mama este scufundata in apa riscul infectiilor este mai mare, mai ales daca bazinul in care aceasta a fost introdusa nu este curatat temeinic. Inainte de intrarea mamei in apa, aceasta ar trebui testata pentru a vedea ca sigur nu sunt bacterii care sa-i puna viata in pericol. Deoarece este in apa, cantitatea sangelui pierdut este greu de evaluat. Totusi, in cazul nasterii sub apa gravida este posibil sa piarda mai mult sange decat in cazul unei nasteri normale.
Deoarece nu este o practica foarte intalnita in Romania, putine sunt clinicile care ofera nasterea in apa drept alternativa a nasterii normale sau cezarienei. De aceea pretul pentru o astfel de nastere creste considerabil si poate ajunge chiar si la cateva mii de euro, la o clinica particulara. Exista si posibilitatea alegerii unei clinici in afara Romaniei, insa nici acolo costurile nu vor fi cu mult mai mici decat in tara.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.