Sarcina extrauterina, sau ectopica, este acea sarcina care se dezvolta anormal, in afara uterului. Statisticile ne arata ca doar 2% din sarcini devin extrauterine, iar acestea se pot dezvolta in trompa uterina, intr-unul din ovare sau in abdomen. Acest lucru se intampla in prima faza a sarcinii, cand oul fecundat se fixeaza intr-o zona exterioara uterului.
Trebuie mentionat ca o sarcina extrauterina nu se dezvolta normal, iar fetusul nu va trai pentru mult timp. Prin dezvoltarea sa, sarcina ectopica pune in pericol viata gravidei. Daca sarcina nu se intrerupe printr-un avort spontan (asa cum se intampla in majoritatea cazurilor), ea va fi intrerupta de catre medic fie prin metode medicale care nu permit dezvoltarea acesteia, fie prin avort chirurgical.
Cauze.
Principala cauza in aparitia acestor tipuri de sarcini este o trompa uterina anormala care nu permite trecerea oului fecundat in uter. Trompa uterina anormala poate fi rezultatul unei infectii pelviene, in urma unei interventii chirurgicale sau existentei endometriozei, care reprezinta mucoasa uterina aflata in afara uterului. O alta cauza ar putea fi prezenta unui dispozitiv intrauterin (de exemplu diafragma sau steriletul utilizate regulat). Bolile cu transmitere sexuala pot creste de 6-7 ori riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine datorita infectiei cu care gravida a luptat.
Fumatul, care are un rol foarte important in sanatatea organismului nostru si este raspunzator de favorizarea multor boli, are si rolul de a creste aparitia sarcinii ectopice mai ales la fumatoarele inraite si cu probleme cardiovasculare. Daca ai avut in trecut o sarcina extrauterina sansele de a avea inca una cresc considerabil, asa ca discuta foarte bine cu medicul tau si mergi des la consultatii pentru a repera din timp o sarcina ectopica.
Simptome.
Inn primele saptamani de sarcina nu vei observa nicun simptom care sa te faca sa te gandesti ca ar putea fi vorba de o sarcina extrauterina. Vei avea aceleasi greturi de dimineata, sanii sensibili si urinari frecvente. Pe masura ce sarcina avanseaza vei prezenta unele simptome care ar trebui sa te trimita urgent la medic: durere abdominala sau pelvina, sangerari vaginale, ameteala, senzatie de lesin, durere la nivelul umerilor. Un alt indiciu al prezentei sarcinii ectopice ar putea fi dureri la contactul sexual. In momentul in care apar oricare din aceste simptome este necesara vizita la medic care poate stabili daca este vorba de o sarcina extrauterina sau nu.
Diagnostic.
Diagnosticarea unei astfel de sarcina se poate face doar de catre medicul specialist pe baza a 2 investigatii: analize de sange si ecografie. Ecografia este cea care repereaza sarcina extrauterina de la 6 saptamani. Se poate observa astfel o activitate cardiaca in afara uterului care este semnalul decisiv pentru diagnostic. Daca este diagnosticata prea tarziu, sarcina ii poate pune in pericol viata gravidei. Se va interveni chirurgical in acest sens si se va intrerupe sarcina.
Tratament.
In cele mai multe cazuri, sarcina extrauterina este tratata imediat dupa ce a fost diagnosticata. Fie se poate provoca avort prin medicamente, fie se intervine chirurgical pentru indepartarea fetusului. Avortul medicamentos este de preferat cand sarcina are maxim 6 saptamani, daca embrionul are cel mult 3.5 cm si nu are activitate cardiaca. Avortul prin medicamente prezinta foarte multe riscuri, asa ca de cele mai multe ori se va interveni chirurgical. Cu cat interventia este mai rapida cu atat scade riscul de a se rupe trompa uterina si a cauza sangereri masive interne care pot duce la moartea gravidei. Ruperea trompei uterine poate avea urmari grave cum ar fi imposibilitatea de a mai avea copii vreodata.
Prevenire.
In momentul de fata sarcina extrauterina nu se poate prevenii si nu se poate diagnostica decat dupa cateva teste facute de medicul specialist. Sarcina extrauterina este considerata o urgenta medicala deoarece pune in pericol viata pacientei si este necesar sa fie tratata imediat dupa ce a fost descoperita pentru a evita complicatiile. Nu incerca sa te tratezi singura acasa prin tratamente naturiste sau orice alte metode deoarece nu vei face decat sa sporesti eventualele complicatii. Desi extraordinar de rar, au existat si cazuri in care sarcina extrauterina abdominala s-a dezvoltat corect si a dus la nasterea unui copil sanatos.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.