Torturi festive

Tort diplomat

Cand urmeaza un eveniment festiv, incercam sa alegem cea mai gustoasa si cea mai aratoasa reteta de tort. Propunerea de azi, pentru evenimente fericite din viata voastra si pentru sarbatori, este Tortul Diplomat.

La baza acestui desert, sta o reteta franceza  care are aceleasi ingrediente ca si tortul de azi, si contine blat de pandispan imbibat in lichior Grand Marnier, crema de vanilie si fructe confiate.

Ingredientele pentru Tort Diplomat:

Blatul de rulada ( dimensiune 38x33cm)

5 oua, 125g de zahar, 125g faina, 1 praf sare, 1 lingura extract de vanilie sau zahar vanilat(1 plic)

Pentru crema Tort Diplomat:

5 oua, 200g zahar, 1 praf sare, 30g gelatina, 1-2 linguri de vanilie extract sau zahar vanilat, 700g smantana pentru frisca, 40g de coaja de portocala , 125g stafide inmuiata in 50 ml de suc de portocala si 50 ml suc de portocala, 125g de felii de portocale curatate de coaja si pielite, putem sa mai adaugam dupa preferinte si optional, 500g fructe proaspete si confiate.

CIteste si asta:  Musafiri sofisticati?

Pentru realizarea decorului:

600g smanatana pentru frisca, 50g zahar pudra, bucatele coaja de portocala confiata.

Aceasta reteta se realizeaza cu blat subtire de rulada, dar se poate face si cu piscoturi.

Montarea tortului – avem nevoie de o forma de tort cu inel detasabil de 24cm. Decupam rulada in forma rodundacu diamereul de 24 cm. Ne putem folosi chiar de forma de tort pentru decupajul rotund.Taiem apoi cateva fasii lungi , care sa aiba inaltimea inelului detasabil. Asezam blaturl rotund pe baza foemei de tort, iar cu fasiile de blat, tapetam inelul formei de tort.

– Daca folositi gelatina pulbere, o acoperiti cu apa rece . In cazul in care folositi gelatina foi, inmuiati-o in apa rece.

– Pentru crema, se pun cele 5 oua intr-un castron, adaugam sarea, vanilia, 200g zahar si mixam cu blenderul pana ce zaharul se topeste, pana cand volumul cremei creste si  se va deschide mult la culoare.

– Vom scurge stafidele si pastram lichidul ramas. Adaugam lichidul ce ne-a ramas de la stafide in crema de oua, apoi amestecam pana se omogenizeaza si o punem la bain-marie. Lasam crema la bain-marie, pana ce incepe sa se intareasca si creste in volum. Apoi se scoate si se amesteca cu telul pentru a se racori crema.

CIteste si asta:  Tort cu frisca si ananas

Scoatem gelatina si o adaugam in crema de oua, apoi amestecam intr-un ritm rapid, pana ce gelatina se topeste , apoi adaugam portocala confiata si stafidele.

Smantana pentru frisca rece, se bate pana se intareste. Apoi intr-un ritm rapid( pentru a nu se coagula gelatina) adaugam o treime din cantitatea de frisca peste crema de oua, amestecand rapid. Turnam crema de oua peste restul de frisca si omogenisam prin amestecare de la fundul vasului catre suprafata, pentru a o obtine o crema aerata. Turnam apoi crema, in forma de tort tapetata cu blat(optional insiropat).

Imediat ce crema s- a intarit , se transfera pe platoul de servire.  Cele 600g frisca pentru décor  se mixeaza cu zaharul vanilat. Pastram pentru décor, o patrime de frisca pentru pos cu design in forma de stea, iar cu restul de frisca acoperim tortul niveland. La final decoram cu frisca din pos si decoram cu bucatelele de portocala confiata.

Pofta buna!

 

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *