Top 10 alimente care pot produce senzatia de balonare

Toate ne-am confruntat macar o data cu un abdomen balonat. De multe ori, nesuferita senzatie apare in cele mai nepotrivite momente, facandu-te sa regreti ca ai imbracat rochia aceea mulata. Balonarea nu scuteste nici abdomenele bine lucrate la sala, punand la indoiala rezultatele sportive ale multor femei. Balonarea reprezinta marirea in volum a abdomenului si poate fi asociata de flatulenta, disconfortul sau crampele abdominale. Chiar daca poti utiliza la nevoie medicamente pentru balonare si gaze, alimentatia are o importanta deosebita in ceea ce priveste preventia acestor tulburari. Totusi, este important de stiut ca problema este mai frecventa si mai pronuntata la persoanele care sufera de sindrom de colon iritabil sau alte afectiuni digestive. Iata care sunt alimentele care cauzeaza cel mai adesea senzatia de balonare.

1.  Fasolea

Desi fasolea este un aliment sanatos, ea poate provoca probleme anumitor persoane. Fasolea are un continut ridicat de fibre, vitamine, minerale si proteine. Cu toate acestea, ea contine si o forma de carbohidrati mai dificil de digerat, si anume alfa-galactozide. Acestea trec direct in intestin, unde sunt fermentate de bacteriile intestinale, proces care duce la formarea de gaze. Inmuierea boabelor in apa pentru mai multe ore inainte de a le gati poate reduce riscul de balonare. De asemenea, schimbarea regulata a apei in care fierb boabele poate fi de ajutor.

CIteste si asta:  8 exercitii pentru a scapa de burtica!

2.  Bauturile carbogazoase

Sucurile carbogazoase si apa carbogazoasa contin dioxid de carbon, un gaz care se acumuleaza in tractul digestiv si cauzeaza balonare si flatulenta. De aceea, opteaza doar pentru apa plata, limonada facuta in casa sau ceaiuri. Sucurile facute in casa pot fi consumate, dar in cantitati mici, deoarece sunt pline de zaharuri.

3.  Graul

Graul contine gluten, o proteina care poate cauza senzatia de balonare in cazul unor persoane. Acest lucru se poate intampla chiar daca nu suferi de boala celiaca (intoleranta la gluten). Produsele care contin grau sunt pastele fainoase, faina de grau, painea din faina de grau, grisul, unele cereale pentru micul dejun. Totusi, graul este un aliment plin de nutrienti, care nu trebuie eliminat din dieta decat daca se identifica o sensibilitate la gluten. In acest caz, graul poate fi inlocuit cu orez, ovaz fara gluten, quinoa, malai de porumb.

4.  Secara

Secara este o alta cereala care contine gluten si care poate cauza senzatia de balonare plus alte simptome digestive. Ca si in cazul graului, acest lucru se intampla in absenta bolii celiace doar daca exista o sensibilitate non-celiaca la gluten.

CIteste si asta:  Alimente care trateaza constipatia!

5.  Orz

O alta cereala care ar putea cauza senzatia de balonare este orzul. Ca si in cazul secarei si al graului, continutul de gluten ar putea fi responsabil de problemele digestive in cazul anumitor persoane.

6.  Ceapa

Ceapa poate cauza senzatia de balonare, din cauza continutului de fibre solubile numite fructani. Prepararea termica poate reduce efectul fructanilor asupra sistemului digestiv. In orice caz, poti inlocui ceapa cu prazul sau feniculul.

7.  Usturoi

Usturoiul contine, de asemenea, fructani. Pe de alta parte, unele persoane pot prezenta o intoleranta digestiva la alti compusi care se gasesc in compozitia usturoiului. Si in acest caz, prepararea termica a alimentului ar putea reduce riscul de a te confrunta cu balonare dupa consum.

8.  Crucifere

In categoria cruciferelor intra conopida, broccoli, varza si varza de Bruxelles. Cu toate ca sunt bogate in micronutrienti, acestea contin si zaharuri fermentabile ce pot cauza balonare si gaze. Prepararea termica a cruciferelor inainte de consum ar putea preveni balonarea. Pe de alta parte, acestea pot fi inlocuite cu multe alte legume.

CIteste si asta:  Acestia sunt carbohidratii rafinati pe care trebuie sa ii eviti

9.  Lactate

Lactoza este un glucid care se gaseste in produse lactate (lapte, iaurturi, branzeturi). Multe persoane pot pierde capacitatea de a digera aceasta substanta, odata cu inaintarea in varsta. Lactoza nu mai poate fi digerata atunci cand enzima care o descompune (lactaza) este deficitara. Totusi, lactatele fermentate (iaurturi, branzeturi) sunt tolerate de multe persoane care au intoleranta la lactoza. Exista in comert lapte fara lactoza, dar si substituenti pentru lapte (lapte de soia, de migdale, de cocos etc.).

10.              Mere si pere

Merele si perele au un continut ridicat de sorbitol, un tip de zahar care apare natural in compozitia acestora. Totusi, sorbitolul este utilizat si ca indulcitor pentru productia gumelor, sucurilor sau dulciurilor. De asemenea, merele si perele au un continut ridicat de fructoza, zaharid care poate cauza balonare si alte probleme digestive in cazul anumitor persoane.

In concluzie, testeaza toleranta acestor alimente, pentru a afla ce-ti cauzeaza balonare. Daca senzatia este frecventa, nu ezita sa mergi la medic pentru investigatii, deoarece ai putea suferi de o problema medicala care necesita tratament.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *