Orice femeie isi doreste sa aiba buze perfecte, simetrice si senzuale, insa ce ne facem cand natura nu a fost atat de darnica cu noi? Apelam la marirea buzelor. Atat femeile, cat si barbatii pot apela la aceasta metoda de ajustare a formei sau a dimensiunii buzelor, fara prea multe riscuri. Cea mai simpla metoda de marire vizuala a buzelor este tatuajul permanent asortat intotdeauna cu un ruj de aceeasi culoare. Insa aceasta este doar o iluzie cosmetica, si nu o augmentare propriu-zisa.
Marirea buzelor se face de cele mai multe ori prin injectarea unei substante direct sub piele. Se poate folosi colagenul uman, colagenul animalic, acidul hialuronic, grasimea proprie, hidroziapatita de calciu, grefa dermica sau tesuturi donatoare, fiecare avand alte efecte pe termen mediu si lung. Umplerea buzelor cu colagen uman are o durabilitate de 4-6 luni, asadar trebuie repetata periodic deoarece, in timp, peste 40% din substanta injectata va fi resorbita de organism. Colagenul animalic ar putea avea reactii adverse daca nu sunt facute mai multe teste si analize dermatologice pentru a evita o reactie adversa, precum non toleranta privind colagenul animalic.
Acidul hialuronic este pana acum cea mai folosita substanta in marirea buzelor deoarece nu necesita nicio testare prealabila la reactii alergice. Acidul hialuronic este recomandat de catre toti medicii plasticieni. Injectarea grasimii proprie presupune mai mult efort. Pacienta va avea nevoie de o anestezie locala pentru a i se recolta grasime din zona aleasa (abdomen, fese). Grasimea, care momentan este in stare bruta, va trebui prelucrata, iar in functie de tehnicile de prelucrare durabilitatea efectelor va fi mai mare sau mai mica. Aceasta metoda da cea mai naturala forma a buzelor, fara a afecta in vreun fel sensibilitatea sau simtul tactil din zona buzelor.
Hidroxiapatita de calciu este o substanta care are in componenta microsfere de plastic si este astfel cea mai durabila metoda de augmentare a buzelor. Grefa dermica presupune, din nou, o alta inteventie asupra pacientei. Se alege o zona care se va dezeperdimiza si se recolteaza o grefa, care va trebui sa fie destul de mare incat, dupa aplicare si retractia anatomica sa fie suficienta pentru augmentarea buzelor. In cazul tesuturilor donatoare acelasi lucru se intampla, diferenta facand-o aici donatorul. Daca in cazul grefei dermice donatorul este chiar pacienta, in cazul acesta este vorba de recoltarea grefei de la un cadavru. Grefa va fi sterilizata pentru a nu exista viitoare complicatii.
Toate metodele prezentate mai sus nu necesita internare, insa trebuiesc efectuate doar in clinici specializate. Injectarea substantelor in buze se poate face si sub o anestezie locala, la cererea pacientei, daca durerea este prea mare. Perioada de recuperare este foarte scurta, de doar cateva zile, timp in care edemul ar trebui sa treaca de la sine. Exista si unele contraindicatii, la persoanele care sufera de acnee, au alergii sau sensibilitati la substanta injectata, femeile care alapteaza sau sunt insarcinate, persoanele care concomitent apeleaza la proceduri de peeling chimic, dermabraziune sau tratament cu laser.
Ca orice interventie, fie ea si nonchirurgicala, exista anumite riscuri precum: reactii adverse la anastezic, sangerare, reactii de hipersensibilitate, mancarimi, infectii, tumefierea buzelor si inrosirea acestora, amorteala sau pierderea sensibilitatii zonei, aspect neuniform, resorbtia completa a substantei de augmentare, schimbari ale culorii buzelor. Inainte de a apela la o astfel de interventie vorbeste cu medicul despre ce iti doresti si alegeti impreuna cea mai buna metoda pentru tine.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.