Steriletul, una din cele mai folosite metode de contraceptie!

Ai ajuns la o varsta la care ai vrea sa renunti la folosirea prezervativului pentru ca ai deja de ceva timp un iubit stabil. Sau poate ai folosit pana acum pilulele anticonceptionale si vrei sa scapi de grija de a le lua in fiecare seara. Daca te-ai hotarat ca steriletul este cel mai potrivit pentru tine, atunci trebuie sa stii cateva lucruri inainte.

Steriletul, sau dispozitivul intrauterin cum mai este numit, a devenit foarte popular la sfarsitul celui de-al XX-lea secol. Dispozitivul are o foarte mare rata de succes, protejandu-te in proportie de 99% de sarcinile nedorite. Durata mare de intrebuintare, care este cuprinsa intre 5-10 ani, a facut din aceasta metoda de contraceptie una preferata de femeile din toata lumea. Fiind un dispozitiv intrauterin, inainte de montarea acestuia va fi nevoie de unele analize si teste pentru ca medicul ginecolog sa poata fi de acord cu aceasta metoda de contraceptie.

Steriletul este un dispozitiv foarte mic, care este introdus de catre un medic ginecolog in uter. Are forma literei T si este confectionat din plastic sau cupru, cu argint in interior. Steriletul mai dispune si de 2 mici fire care raman in afara vaginului si care il vor ajuta pe medicul ginecolog sa scoata dispozitivul atunci cand este cazul. Tehnica de contraceptie este in acest caz impiedicarea patrunderii spermatozoizilor in uter si deci evitarea fecundarii ovulului.  Steriletul este de 2 tipuri: cu argint, cupru sau hormoni (bioactiv), sau din otel sau plastic (inert).

CIteste si asta:  Vitamine de care organismul tau are nevoie primavara!

Steriletul poate fi purtat de catre orice femeie, doar in urma unor analize si teste. Este indicat ca aceasta sa fie intr-o relatie cu acelasi partener, deoarece steriletul nu protejeaza impotriva niciuneia dintre bolile cu transmitere sexuala. Daca ai deja o boala cu transmitere sexuala, atunci medicul ginecolog nu iti va recomanda folosirea unui sterilet. De asemenea, nu vei putea folosi steriletul nici daca ai probleme cu inima, ai sangerari vaginale, ai o infectie pelvina sau alergie la cupru. Cele mai bune candidate pentru folosirea steriletului sunt femeile care au nascut cel putin o data, deoarece pentru ele exista un risc mai mic de a respinge steriletul.

Montarea si demontarea aparatului se face doar de catre medicul ginecolog. Steriletul este introdus in uter, procedura dureaza cam 10 minute si nu ar trebui sa fie dureroasa. In cazul in care apar dureri se poate face o anestezie locala usoara. Momentul perfect pentru inserarea unui sterilet este imediat dupa menstruatie, deoarece atunci cervixul este mai moale si permite mai usor montarea steriletului. Este posibil ca dupa inserare, timp de cateva zile sa ai crampe dureroase, care pot fi tinute sub control cu calmante.  Are o durata de intrebuintare destul de mare, intre 5-10 ani, insa poate fi scos in orice moment daca te hotarasti ca vrei sa ramai inisarcinata. Tot ce va trebui sa faci este sa verifici lunar, dupa menstruatie, daca steriletul mai este la locul lui, cu ajutorul celor doua fire. Acest lucru poate fi facut si de catre medicul tau.

CIteste si asta:  Ce alimente sunt bune pentru diabetici!

Un lucru foarte bun este faptul ca steriletul nu iti afecteaza in niciun fel fertilitatea, asa cum o fac metodele de contraceptie pe baza de hormoni. Imediat dupa indepartarea steriletului femeia poate ramane insarcinata. Sansele de a ramane insarcinata in timpul purtarii steriletului va fi foarte mic, 1-2% maxim, insa daca acest lucru se intampla steriletul trebuie indepartat cat mai repede. Steriletul nu produce malformatii ale fatului, insa poate duce la aparitia unei sarcini extrauterine. Doar controlul la medicul ginecolog iti poate spune daca sarcina este ok si o poti duce pana la capat.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *