Scapa de alunite iarna!

Alunitele, sau in termeni medicali nevii melanocitari, au mai multe dezavantaje precum aspectul neplacut sau disconfortul resimtit la contactul cu hainele. Foarte multe persoane au apelat deja la diferitele proceduri de eliminare a alunitelor nedorite. Iata de ce este bine sa scapam de alunite iarna!

Orice alunita este supusa riscului de a se transforma in melanom si de a deveni cancerigena. Medicii specialisti dermatologi spun ca sezonul perfect pentru extirparea alunitelor este cel racoros, in special iarna, deoarece dupa operatie va trebui sa eviti expunerea la soare timp de mai multe luni.

Alunitele se extirpa prin mai multe metode, iar medicul ti-o va recomanda pe cea mai buna pentru tine. Interventia se face, de cele mai multe ori, sub anestezie locala, durerile sunt minime, iar spitalizarea nu este necesara. Dupa interventie nu vei avea voie sa expui zona operata la lumina soarelui, pana la vindecarea completa a zonei.

Alunitele le putem avea din nastere, pot aparea in jurul varstei de 2-3 ani, stabilizandu-se in jurul varstei de 30 de ani. In medie, avem in jur de 20-30 de alunite pe suprafata pielii, insa numarul acesta poate fi afectat de expunerea la soare sau factori hormonali (pubertatea sau sarcina).

CIteste si asta:  Cum poti combate caderea parului

Este foarte important ca fiecare persoana sa isi evalueze periodic alunitele de pe corp. Atunci cand sesizezi chiar si cea mai mica schimbare a unei alunite (culoare, forma, aspect) trebuie consultat imediat un medic dermatolog.

Respecta regula ABCDE atunci cand iti verifici fiecare alunita:

  • Asimetrie, daca alunita isi schimba forma sau devine asimetrica;
  • Borders, daca marginile devin neregulate. De obicei, o alunita sanatoasa are margini netede;
  • Culoare, daca alunita isi schimba culoarea in timp sau daca apar mai multe culori;
  • Diametru, daca alunita creste in diametru. Alunitele nu ar trebui sa depaseasca 6 mm;
  • Elevatie, daca alunita creste pe verticala.

Orice modificare a alunitei tale trebuie sa te trimita de urgenta la medic. Lasate netratate, aceste alunite se pot transforma in celule canceroase, marind in acest fel riscul de cancer de piele.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *