Scabia se transmite prin contact intim cu cineva infectat, prin impartirea aceluiasi pat sau prin atingere. Scabia este produsa de acarianul sarcoptul scabiei, mici paraziti care patrund in piele si depun oua. Acarienii sunt atrasi de caldura si transpiratia oamenilor si pot trai pana la 4 zile fara gazda.
Sarcoptul scabiei intra repede in piele, mai ales in zonele cutanate precum coate sau genunchi. Scarpinatul zonei infectate este foarte daunator, deoarece nu face altceva decat sa mareacsa suprafata infestata sau sa raspandeasca scabia si in alte zone ale corpului. Scabia, denumita si raie, se poate transmite si prin contact sexual, primele semne ale infectiei aparand in maxim 2 saptamani de la infestare.
Simptomele scabiei se manifesta diferit de la o persoana la alta, insa debuteaza de cele mai multe ori printr-o senzatie de mancarime in zona infectata. Mai tarziu apar semnele unei pieli iritate, ca o eruptie cutanata, observandu-se la nivelul pielii mici canale pe sub piele (locul in care femelele de acarieni isi depun oualele).
In cazul primei infestari cu acest parazit, simptomele pot aparea chiar si dupa cateva saptamani, in tot acest timp organismul dezvoltand o anumita sensibilitate fata de oualele depuse. Dupa sensibilizarea organismului se produce o reactie alergica, ce duce la aparitia mancarimilor. Persoanele pot fi infectate de cateva saptamani pana sa isi dea seama ca sufera de scabie, si in tot acest timp pot transmite parazitii mai departe, catre alti parteneri.
Acarienii care produc scabia nu dispar de la sine, ci trebuiesc neaparat tratati medicamentos. Pentru a evita raspandirea parazitilor, este posibil ca medicul sa recomande carantina pentru a evita contactul cu alti oameni cat de mult posibil. Tratamentul dureaza 2-5 zile in functie de medicamentele prescrise. La o a doua infestare, mancarimile vor aparea imediat deoarece organismul a fost deja sensibilizat la aparitia parazitilor.
Din fericire, scabia nu prezinta complicatii grave. In cazul in care pacientul se scarpina excesiv in zonele infectate, ar putea provoca o infectie a pielii numita impetigo sau foliculita. In acest caz, este necesar tratamentul cu antibiotice pentru a trata infectia bacteriana. In cazul persoanelor care au un sistem imunitar slabit din cauza unor boli autoimune sau HIV, scabia incrustata poate aparea, care este o forma foarte grava, dar rara, a scabiei normale.
Scabia se poate trata chiar si de catre medicul de familie, in cazul in care nu vrei sa apelezi la un consult dermatologic. Trebuie sa te prezinti imediat la medic in cazul in care ai mancarimi de cateva zile si nu dispar, partenerul sau cineva din familie prezinta mancarimi frecvente sau iritatii ale pielii. De cele mai multe ori scabia este diagnosticata foarte repede, fara a fi nevoie de investigatii de specialitate sau analize medicale.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.