Folosim zilnic o multitudine de produse cosmetice, insa sunt acestea bune pentru sanatatea noastra? Daca pana acum ai ales produsele pe baza recomandarilor prietenilor sau pe baza unei reclame frumos prelucrate, este timpul sa inveti sa citesti eticheta. Producatorii cosmeticelor sunt obligati sa scrie pe ambalaj toate ingredientele care compun produsul respectiv, asadar sa aflam de ce ar trebui sa ne ferim cu orice pret.
Parabenii. Din pacate, ii gasim in majoritatea cosmeticelor, insa se pare ca acestea duc la inmultirea celulelor canceroase. Studiile au confirmat prezenta parabenilor in tesuturile canceroase extirpate de la femei cu cancer la san. Zona sanilor si implicit a axilei este foarte subtire si permite trecerea compusilor chimici prin aceasta. Alege lotiuni de corp si deodorante fara parabeni pentru a diminua riscul aparitiei cancerului de san.
Ulei mineral. Este folosit preponderent in uleiurile pentru bebelusi sau cremele care au efect de hidratare. Insa efectul este fals, deoarece uleiul mineral doar creeaza o pelicula de grasime pe suprafata pielii, nefiind absorbita in intregime de piele. Dupa un timp vei observa ca pielea se crapa si se irita. In locul uleiurilor minerale incearca sa gasesti cosmetice care folosesc ulei de jojoba sau de masline care chiar au efect.
SLS, SLES-lauril suflat de sodiu. Aceasta substanta este raspunzatoare de formarea spumei atunci cand folosesti sampon, gel de dus sau spuma de baie. Trebuie sa stii ca substanta irita pielea si incetineste cresterea parului, chiar daca samponul este special gandit pentru regenerarea parului si cresterea lui. Incearca sa folosesti sampoane naturale, pe care le poti face acasa din tincturi.
Propilen Glicol. Este o substanta emulsifianta, usor absorbita in piele si scalp. Este responsabil de anomalii la nivelul ficatului si rinichilor. In cazul in care suferi de acnee evita pe cat posibil alcoolul propilic deoarece iti va intensifica problema.
Parfum. Il gasim in aproape toate cosmeticele, insa este daunator pielii deoarece ne putem alege cu iritatii sau alergii destul de grave. Alege intotdeauna lotiunile de piele fara parfum deoarece sunt mult mai bune pentru pielea ta.
Talcul. Chiar daca este folosit la igiena bebelusilor, asta nu inseamna ca este sanatos. Il gasim in pudre si se pare ca este responsabil de cancerul pulmonar, daca este inhalat. In unele cosmetice talcul este inlocuit cu pudra de amidon de porumb sau orez, asa ca citeste bine etichetele inainte sa achizitionezi orice produs pe baza de talc.
Plumbul. Aici va trebui sa ai grija la rujul pe care il alegi deoarece peste 60% din rujurile din comert contin plumb, in diferite cantitati. Studiile au aratat faptul ca plumbul este responsabil de infertilitate sau avort spontan. In cazul in care femeia insarcinata foloseste un ruj pe baza de plumb acesta poate trece in organismul fatului si poate cauza agresivitate sau IQ scazut. Se pare ca rujurile cele mai scumpe sunt cele care au si o concentratie mare de plumb, asadar fii atenta la ce cumperi.
In locul tuturor acestor ingrediente care dauneaza pe termen lung, va propun sa incercati cosmeticele bio. Poate sunt putin mai scumpe decat cele obisnuite, insa sanatatea ta este mult mai importanta decat cativa lei in plus pe care ii cheltui pe sampon sau crema de fata. Sanatatea este cea mai pretioasa!
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.