Prima luna de sarcina!

Prima luna de sarcina este foarte importanta pentru viitoarele mamici, chiar daca nu au loc schimbari majore ale organismului feminin. De cele mai multe ori, prima luna nici nu este sesizata de majoritatea femeilor gravide care nu au planificat sarcina. Citeste in continuare care sunt simptomele primei luni de sarcina, cum se dezvolta embrionul, ce responsabilitati ai si ce probleme pot aparea.

Simptome. Cel mai important semn este lipsa menstruatiei care te duce cu gandul la posibilitatea unei sarcini. La implantarea ovulului fecundat in mucoasa uterina, este posibil sa apara o mica sangerare, de cele mai multe ori confundata cu menstra.

Un alt semn este prezenta greturilor matinale. Acest simptom apare doar la 50% din femei, iar greturile pot fi oricand, pe parcursul zilei, nu doar dimineata. Greturile sunt date de un hormon secretat de catre celulele embrionare, hormon ce se gaseste in sange in primul trimestru de sarcina (de aceea greturile dispar in al doilea trimestru).

CIteste si asta:  De ce este somnul atat de important?

Mai multe semne si simptome ale sarcinii poti citi aici.

Dezvoltarea embrionului. Din momentul fecundarii ovulului, in primele 6 zile, acesta va parcurge traseul de pe trompele uterine, pana in uter, unde se va implanta. Tot in acest timp are loc o multiplicare imensa a celulelor, care mai tarziu se vor imparti in doua: o parte vor forma embrionul propriu-zis, iar cealalta parte placenta. In cea de-a treia saptamana de sarcina, va aparea si cel de-al treilea strat embrionar si stabilirea polului cranial (locul unde ii va fi capul). Dupa aceasta faza embrionului ii va incepe sa se dezvolte sistemul nervos. Pana in saptamana a 8-a nu va fi decat un embrion.

Responsabilitati de viitoare mamica. Daca banuiesti o sarcina, cel mai important lucru este sa iti faci o programare la un medic ginecolog care sa iti confirme sau nu suspiciunea. Cel mai simplu si rapid este sa iti faci acasa un test de sarcina, pe care il poti cumpara de la orice farmacie, si sa vezi rezultatul (in orice caz, rezultatul trebuie confirmat si de catre un medic).

CIteste si asta:  Alimentele pe care sa le consumi vara si ce trebuie sa eviti

Ce trebuie sa faci daca esti insarcinata:

– Sa renunti la tutun, alcool si cafea;

– Sa iti revizuiesti alimentatia si sa te asiguri ca primesti suficienti nutrienti. Citeste de ce alimente sa te feresti pe perioada sarcinii;

– Planifica-ti cariera in cazul in care nu te asteptai la aceasta sarcina. Gandeste-te cat de mult vrei sa lucrezi pe perioada sarcinii, cat de stresata vrei sa fii sau cum o sa iti afecteze aceasta sarcina job-ul sau viceversa;

– Incearca sa nu te stresezi si sa stai departe de factori care te-ar putea stresa;

– Nu lua medicamente sau suplimente alimentare fara acordul medicului;

– Incearca sa nu ridici greutati sau sa faci efort fizic epuizant;

– Informeaza-te de la medical tau despre viitoarea nastere, cum se va realiza, ce solutii ai la dispozitie, etc. Un medic bun iti va raspunde la toate aceste intrebari si va fi alaturi de tine pe tot parcursul sarcinii.

CIteste si asta:  Spune chiar acum adio zaharului. Iata ce poti folosi in schimb

Probleme in prima luna. Pana la 12 saptamani, exista un risc de avort spontan. Cele mai multe avorturi au loc in a doua saptamana de la fecundarea embrionului, iar mama nici macar nu stie ca a pierdut o sarcina, deoarece apare o mica sangerare care este confundata cu menstruatia. In prima luna de sarcina nu vor aparea prea multe probleme, poate doar mici pete pe chilot de care nu ar trebui sa iti faci griji (insa anunta medicul pentru orice eventualitate).

Asta este pe scurt, tot ce se intampla in prima luna de sarcina. In articolele urmatoare vom urmari si celelalte luni de sarcina.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *