In urma unui studiu s-a descoperit ca peste 40% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15-35 de ani folosesc ca unica metoda de contraceptie pilulele contraceptive. Insa cercetatorii studiaza efectele pe termen meniu si lung ale pilulelor si recomanda ca acestea sa nu fie luate mai mult de 5 ani. O alternativa foarte usoara, si care este deja pe piata din S.U.A. inca din 2002 este plasturele contraceptiv.
Metoda, desi relativ noua mai ales pentru Romania, are o eficacitate foarte buna, 99,4% dintre femeile care il folosesc corect nu vor ramane insarcinate. Plasturele este conceput sa actioneze timp de 7 zile, dupa care trebuie inlocuit cu altul nou. Plasturele contraceptiv se aplica direct pe piele, asemeni plasturilor pentru renuntarea la fumat (pe brate, spate, abdomen). Se aplica trei plasturi pe luna, consecutiv, iar a 4-a saptamana nu se mai aplica nimic, insa vei fi protejata in continuare.
Principiul de baza al functionarii este acelasi ca la pilulele contraceptive, plasturii continand atat estrogen si progesteron care intra in piele si impiedica ovulatia. Este conceput dintr-un material special rezistent la apa, la dusuri sau la transpiratie. Plasturii contraceptivi nu influenteaza fertilitatea, asa ca imediat dupa incetarea folosirii acestora vei putea ramane repede insarcinata.
Fiind o metoda bazata pe hormoni, plasturele contraceptiv poate avea efecte secundare, printre care cele mai frecvente sunt cefalee, greturi, varsaturi, iritatie sau eruptie in locul aplicarii plasturelui, modificari ale sangerarii menstruale, sensibilitate la nivelul sanilor, vaginita, durere abdominala, crestere in greutate sau stare generala de rau. Insa exista si efecte secundare grave, care insa sunt foarte rare, si in special la femeile de peste 35 de ani si fumatoare (risc de infarct si formare a cheagurilor de sange). Medicul specialist nu va recomanda niciodata plasturii contraceptivi daca esti fumatoare, deoarece tutunul creste riscul de boli cardiovasculare.
Pentru a putea fi cel putin la fel de eficienti, plasturii contraceptivi au o cantitate aproape dubla de hormoni decat anticonceptionalele. Astfel, Administratia pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor din S.U.A. a tras semnale de alarma cu privire la siguranta plasturilor si la nivelul ridicat de hormoni la care se expune femeia in fiecare zi.
Daca iei alte medicamente (pentru infectia cu HIV, epilepsie, hipertensiune sau depresie) va trebui sa anunti medicul deoarece plasturele contraceptiv ar putea interfera cu componentele medicamentelor si si-ar putea pierde din eficacitate.
Sunt insa si cazuri in care nu este indicat sa folosesti plasturele, acestea fiind:
- Ai avut deja un atac de cord;
- Esti alergica la unul din componentele plasturelui;
- Ai hipertensiune;
- Ai avut vreun atac cerebral;
- Ai diabet zaharat;
- Ai avut cheaguri de sange;
- Ai colesterol crescut;
- Ai avut probleme cu ficatul;
- Ai sangerari vaginale fara explicatie.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.