In viata fiecarei femei vine momentul in care trebuie sa aleaga: nastere naturala sau cezariana? Fiind o viitoare mamica, iti pui intrebari precum “Cat de buna este cezariana si la ce riscuri ma expun?” sau “E preferabil sa nasc pe cale naturala?”. Cele mai multe femei aleg acum operatia de cezariana din cauza fricii si a durerii care este insuportabila, dupa cum povestesc unele femei care au trebuit sa nasca natural. Insa, in tarile dezvoltate nu femeile sunt cele care decid modalitatea in care cel mic va veni pe lume, ci doctorul. Daca femeia este sanatoasa si fatul este in pozitie corecta atunci nu se va face cezariana nici macar la insistentele mamei.
In Romania, deoarece femeile sunt lasate sa aleaga daca vor naste natural sau vor apela la cezariana, numarul operatiilor este din ce in ce mai mare. In special in orasele mari, aproape 60% din femei aleg nasterea prin cezariana deoarece nu se mai supun chinurilor nasterii. Chiar si medicii recomanda cezariana, si in acest caz tariful pentru asistenta la nastere creste, asa ca nu femeile sunt de vina pentru alegerile facute. Atunci cand ti se prezinta o nastere usoara, fara complicatii, fara dureri, si cu o perioada de recuperare mica este normal sa o preferi pe aceasta fata de o nastere naturala dureroasa, ore de travaliu chinuitor si oboseala de dupa nastere.
Argumente pro si contra operatiei de cezariana.
Fiecare femeie poate relata diferit nasterea prin cezariana, insa sunt cateva argumente pro de care trebuie sa tinem seama. Este posibil ca bebelusul sa fie mai sanatos daca nu este nascut natural. In momentul in care nasterea este naturala, bebelusul va trebui sa treca prin vaginul mamei, iar daca aceasta este infectata cu vreo boala, este posibil sa-i fie transmisa si bebelusului. Bebelusul nu risca sa aiba probleme neurologica sau sa iasa cu capul usor deformat, asa cum este posibil in cazurile de nastere naturala. Daca pacienta are probleme cu inima, operatia de cezariana este cea mai sigura deoarece o scuteste de efortul depus si de orele lungi de travaliu in care organismul sufera. Dupa operatia de cezariana, lucrurile pot reveni la normal destul de repede. Va trebui totusi sa stai in spital 2-3 zile, insa mersul la toaleta si sexul nu iti vor ridica probleme, asa cum se intampla in cazul nasterii naturale.
Nici argumentele contra nu sunt de neglijat. Ca in cazul oricarei operatii, vei avea nevoie de anestezie. Doar medicul este cel care iti poate recomanda daca anestezia va fi partiala sau totala. In cazul anesteziei totale riscurile sunt mai mari. Deoarece taietura este pe burta, nu vei putea ridica greutati o perioada indelungata de timp si asta poate fi obositor. De asemenea, riscul infectiilor este mult mai mare. In cazul in care prima nastere s-a facut prin cezariana si urmeaza sa mai ai inca un copil, acesta va fi nascut tot prin cezariana. Chiar daca multe femei si-ar dori sa nasca prin cezariana, pretul acestei interventii este destul de ridicat si le impiedica pe unele femei sa nasca in acest fel.
Argumente pro si contra nasterii naturale.
Daca am adus argumente pro si contra operatiei de cezariana, este perfect normal sa vorbin la fel si despre nasterea naturala, denumita si nastere vaginala. Nasterea naturala este ceva ce s-a practicat de cand lumea, si asa ar trebui sa se intample. In functie de fiecare femeie, nasterea poate fi mai usoara, mai grea, cu travaliu mai mic sau mai mare. Recuperarea proaspetei mamici este mai rapida si se poate ocupa mai repede de cel mic. Poate nu stiai acest lucru, insa nasterea naturala ajuta si la aparitia lactatiei. In momentul nasterii naturale sunt eliberati in corp o multime de hormoni care dau semnale catre glandele mamare ca este timpul sa produca lapte. In cazul operatiei de cezariana, lactatia ar putea fi intarziata.
Nasterea vaginala prezinta si cateva riscuri, cum ar fi ca bebelusul tau sa trebuiasca sa fie tras afara cu forcepsul sau cu vacuum, iar aceste proceduri nu sunt tocmai naturale si de dorit. De cele mai multe ori, in cazul unei nasteri naturale, se va face o epiziotomie, adica medicul iti va face o taietura pentru a mari vaginul pe unde bebelusul va trebui sa iasa. Desi epiziotomia se face sub anestezie locala si nu vei simti nimic pe moment, dupa ce efectul anesteziei va disparea vei avea dureri. Iti va afecta atat mersul la toaleta, cat si o viata sexuala normala pentru cel putin 6 luni, timp in care vaginul tau va trebui sa se refaca. In cazul in care nasterea naturala se complica, medicul va trebui sa recurga tot la operatia de cezariana pentru a scoate bebelusul afara fara complicatii.
Orice ai alege, consulta-te cu medicul tau si cu familia ta. Daca esti hotarata sa nasti prin cezariana atunci nu asculta sfaturile prietenelor care au nascut natural si care iti spun ca este floare la ureche. Tu esti singura care decide prin ce esti dispusa sa treci, atat tu, cat si organismul tau sau bebelusul. Orice intrebari ai avea discuta cu medicul si scapa de orice ingrijorare. Fa ce simti ca este bine pentru tine si pentru psihicul tau, deoarece tu esti cea mai importanta.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.