In Romania, numarul cuplurilor care folosesc la fiecare contact sexual o metoda de contraceptie, este destul de scazut. Pe principiul “asa ceva nu mi se poate intampla mie” tot mai multe femei ajung sa ramana insarcinate, desi nu isi doresc acest lucru. Din fericire, exista si in acest caz cateva metode de contraceptie naturala, despre care vom vorbi in continuare.
Metoda calendarului. Este probabil una dintre cele mai comune metode de contraceptie naturala. Aceasta metoda se bazeaza pe calculul ovulatiei femeii si evitarea contactului sexual neprotejat in aceasta perioada. Citeste mai multe despre aceasta metoda aici.
Metoda temperaturii bazale. Atunci cand ovulezi, temperatura corpului tau creste usor, cu 0,2-0,5 grade, datorita secretiei de progesteron. Pentru a afla exact care este acea zi, va trebui sa iti masori temperatura corpului (cu un termometru), timp de 1-2 luni, in fiecare zi, la aceeasi ora. Dupa ce ai reperat ziua ovulatiei, asteapta 3 zile inainte de a avea orice contact sexual neprotejat. Totusi, exista un risc de 17% de a ramane insarcinata, si acest risc creste daca nu ti-ai masurat corect temperatura.
Metoda coitului interupt. Si aceasta este o metoda destul de folosita, in special de tinerii adolescenti. Presupune practic ejacularea in afara vaginului partenerei. Aceasta “practica” se foloseste inca din antichitate, iar in prezent foarte multi doctori sunt de parere ca nici macar nu ar trebui incadrata la metode de contraceptie deoarece exista un risc crescut al aparitiei unei sarcini (de aproximativ 25%). In timpul actului sexual, barbatii au o secretie care contine si spermatozoizi, care pot ajunge cu usurinta la ovul, fecundandu-l.
Metoda abstinentei. Daca nu vrei sa ramai insarcinata, cel mai bun sfat este sa te abtii de la sex. Daca vrei insa sa te bucuri si de sex, atunci nu folosi niciuna dintre metodele de contraceptie naturala, care pot da gres, si bazeaza-te pe o contraceptie cu o mai mare rata de succes.
Avantaje ale metodelor de contraceptie naturala:
– Nu afecteaza sanatatea;
– Pot fi folosite de catre oricine, indiferent de varsta;
– Nu exista efecte secundare;
– Fara costuri monetare;
– Metodele sunt acceptate de majoritatea religiilor, spre deosebire de pilule sau alte metode contraceptive.
Atentie insa! Oricare din metodele descrise mai sus (in afara de cea a abstinentei) nu protejeaza in niciun fel impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.