Implanturile mamare au din ce in ce mai multa cautare in toate colturile lumii. Femeile apeleaza la acest “truc” pentru a se simti mai frumoase, mai implinite si pentru a-si recapata increderea in sine. Exista foarte multe mituri legate de implanturile cu silicon, iar studii asupra influentei implanturilor asupra sanatatii pacientei sunt si acum in desfasurare.
Foarte multe femei apeleaza la implanturile mamare, insa nu stiu ca se expun unei forme foarte rare de cancer, asa cum au descoperit cercetatorii in urma unui studiu efectuat in Suedia si mai recent, in S.U.A.. este vorba de cancerul sistemului limfatic (ALCL), numit si limfom anaplastic al celulelor mari. Atat protezele cu ser fiziologic, cat si cele cu silicon sunt responsabile de aparitia acestui tip de cancer.
In America au fost deja descoperite 34 de cazuri de cancer ALCL la un esantion dintre femeile care si-au pus implanturi mamare in perioada 1997-2011. Femeile care sufereau de acest cancer au fost diagnosticate in urma durerilor si umflaturilor pe care le-au acuzat la ceva timp dupa operatie. Chiar daca ranile chirurgicale erau complet inchise, sanii au suferit modificari ale simetriei si edeme, care erau provocate de colectarea de lichid in jurul implantului ducand la intarirea zonei.
Cea mai raspandita forma de cancer limfatic este limfomul celular de tip B, care a aparut la majoritatea pacientelor. Conform cercetatorilor, exista un risc de 18,2% de aparitie al cancerului ALCL cauzat de implanturile mamare (date stranse pe baza testelor de laborator si al esantionnului ales). In realitate insa, lucrurile nu stau chiar atat de rau, iar riscul aparitiei cancerului ALCL este de 0,1 – 0,3 la 100.000 de femei cu implant mamar.
Autoritatea Americana pentru Reglementarea Alimentelor si Medicamentelor, FDA, raporteaza ca celulele canceroase ALCL se localizeaza in zona implanturilor mamare, desi in mod normal acestea apareau in zona nodulilor limfatici. Astfel, FDA recomanda monitorizarea cu atentie a femeilor cu implanturi mamare si le incurajeaza pe acestea sa apeleze la medici atunci cand ceva nu este in regula cu implanturi sau simt dureri in zona operata.
Tinand cont de riscurile foarte mici si de lipsa unor studii mai avansate si complete, nu se poate afirma cu certitudine ca implanturile mamare duc la aparitia cancerului ALCL, concluzioneaza cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Chicago: „Aceste descoperiri trebuie sa fie considerate doar ca niste ipoteze preliminarii si nu sunt suficient de puternice pentru a afirma cu certitudine ca implanturile mamare conduc la cancer limfatic”.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.