Iata de ce este atat de important testul Babes Papanicolau!

Citeste in cele ce urmeaza importanta testului Babes-Papanicolau!

Testul Papanicolau depisteaza modificarile maligne si premaligne ale colului uterin. Se obtin informatii precum modificarile anormale ale celulelor, infectiile si inflamatiile la nivelul organelor sexuale. Este foarte important ca testul sa se faca periodic, incepand de la varsta de 20 de ani sau de la inceperea vietii sexuale. Chiar si femeile ajunse la menopauza trebuie sa faca regulat testul.

Testul va fi facut la fiecare recomandare a medicului. In cazul in care testul iese normal, medicul iti poate cere sa faci urmatorul test chiar si peste doi ani. Insa, in cazul in care teste consecutive au rezultate anormale, medicul iti poate recomanda testarea din nou la 6 luni dupa.

Daca femeia a facut histerectomie totala, aceasta va mai avea nevoie de efectuarea acestor teste doar pentru depistarea cancerului vaginal. In schimb, femeile care au suferit o histerectomie partiala, vor continua sa mearga regulat la testul Papanicolau.

Pentru ca testul sa aiba o acuratete cat mai mare, iata de ce sfaturi trebuie sa tii cont cu 48 de ore inainte:

CIteste si asta:  A doua luna de sarcina!

– fara contact sexual;

– fara tampoane interne;

– fara sprayuri vaginale, deodorant sau pulberi vaginale;

– fara spalaturi vaginale;

– fara creme vaginale, supozitoare sau medicamente.

Nu este recomandat ca testul sa fie facut pe perioada menstruatiei, ci intre ziua a 10-a si a 20-a dupa prima zi a ultimei menstre. Racoltarea celulelor este foarte simpla, folosindu-se o periuta endocervicala si o spatula pentru a-ti recolta celule din interiorul si din jurul colului uterin.

In functie de laborator, va dura cateva zile sau chiar saptamani pentru aflarea rezultatului. Atunci cand rezultatele sunt anormale, este foarte posibil ca medicul sa continue investigatiile. Daca rezultatul testului este anormal, nu inseamna neaparat ca ai cancer. Poate fi vorba de o simpla infectie, care se trateaza mult mai repede si mai usor.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *