Herpesul genital

Intr-un anumit moment al vietii fiecare femeie se loveste de aparitia unei boli cu transmitere sexuala. Azi vom vorbi despre infectia cu herpesul genital. Vei afla de aici care sunt cauzele aparitiei, cum se manifesta, tratamentul si cum poate fi depistat la timp pentru a nu produce probleme mai grave pe viitor.

Herpesul genital este o infectie foarte contagioasa cauzata de virusul herpex simplex -2, si afecteaza atat femeile cat si barbatii. Virusul traieste doar in organismul uman, asadar este transmisibil doar intre oameni. Herpesul genital se transmite pe cale sexuala, atat vaginal, oral, cat si anal printr-o simpla leziune. Herpesul genital se mai poate trasmite si de la mama la fat, in timpul nasterii naturale, la trecerea prin vagin. Herpesul genital afecteaza in special adolescentii care nu sunt foarte familiarizati cu metodele de protejare impotriva bolilor cu transmitere sexuala. In ultimii ani s-a observat o crestere cu 30% a cazurilor de herpes genital fata de acum 30 de ani.

CIteste si asta:  Disconfortul din timpul sarcinii

Simptome. Perioada de incubatie a acestui virus este de 3-7 zile, dupa aceasta perioada incepand sa se vada simptomele. Exista persoane la care boala evolueaza progresiv, si persoane la care virusul nu se manifeste, insa ataca organismul din interior. Simptomele de debut sunt usturimea, prurit, furnicaturi, urmate de aparitia unor ulceratii rosiatice. La barbati aceste ulceratii se gasesc pe preput, pe gland si pe teaca penisului, iar la femei pe labii, clitoris, perineu si col uterin. Herpesul genital provoaca aparitia unor pustule, care se transforma in ulceratii, capata o crusta si se vindeca in 2-3 saptamani. Asta nu inseamna ca ai scapat de herpes, ci doar ca virusul se retrage in sistemul nervos, si isi continua infectia.

Dupa acest prim episod de simptome si dupa ce virusul devine inactiv, simptomele vor disparea complet. Poate trece o perioada de cateva luni pana la aparitia unui nou episod, insa simptomele vor fi mai slabe si vor trece mai repede. Factorii care ar putea influenta aparitia unui nou episod in care visurul devine activ sunt stresul, dieta, interventii ghirurgicale, alte infectii, contactul sexual cu un partener infectat cu herpes genital la care virusul este activ.

CIteste si asta:  Creste-ti imunitatea cu ajutorul alimentatiei!

Diagnostic si tratament. Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, diagnosticul este pus de catre medicul specialist, medicul ginecolog la femei, respectiv medicul urolog la barbati. Cel mai bine este sa te duci la medic imediat cum apar simptomele bolii, deoarece daca virusul devine inactiv, medicului ii va fi mai greu sa stabileasca un diagnostic corespunzator. Se vor face analize de sange pentru depistarea virusului, iar dupa confirmare se poate incepe tratamentul.

Din nefericire, herpesul genital nu se poate vindeca complet, ci doar tinut sub control. Tratamentul se va face doar in perioada in care simptomele sunt vizibile si virusul nu este inactiv. Tratamentul este antiviral, si se ia pe cale orala sau prin folosirea unor unguente. Aceste antivirale au rolul doar de a controla episoadele in care virusul devine activ, si de a reduce din severitatea simptomelor si durata acestora. Se recomanda ca in fazele active ale virusului contactele sexuale sa nu existe de nici un fel.

CIteste si asta:  Spune chiar acum adio zaharului. Iata ce poti folosi in schimb

Prevenire. Daca vrei sa nu contactezi virusul, atunci cel mai sigur este sa folosesti prezervativul la fiecare contact sexual pe care il ai, indiferent daca este vaginal, anal sau oral. O data ce ai fost infectata nu vei mai scapa niciodata de acest virus. Poti preveni raspandirea infectiei si la alte persoane daca tii cont de cateva sfaturi simple: foloseste prezervativul, nu face sex atunci cand simptomele apar deoarece atunci ai sansele cele mai mari sa transmiti boala, limiteaza numarul de parteneri sexuali, evita sa faci sex cu persoane pe care ii suspectezi ca ar putea avea o infectie si continua tratamentul prescris de medic.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *