In timpul sarcinii este absolut normal sa te ingrasi cateva kilograme, insa cand stii ca ai depasit normalitatea si ai pus prea multe kilograme pe tine? In mod normal, pe parcursul celor 9 luni in care esti insarcinata ar trebui sa te ingrasi cam 10-13 kg, in functie si de greutatea bebelusului tau. Toate kilogramele care depasesc aceasta greutate sunt depuneri de grasime, de care vei scapa destul de greu.
Foarte multe femei insarcinate mananca “cat pentru doi”, avand impresia ca ofera fatului necesarul de vitamine si nutrienti pentru o dezvoltare optima. In realitate insa, lucrurile nu stau chiar asa, deoarece fatul nu are nevoie de atat de mult, el va lua doar necesarul, iar restul se va depune pe tine sub forma kilogramelor in plus. Asadar, atunci cand esti insarcinata evita portiile prea mari si mananca de mai multe ori pe zi cate putin.
Daca pe parcursul sarcinii poftesti la anumite mancaruri nu-ti lasa pofta nesatisfacuta deoarece nu este bine. Incearca in schimb sa gusti doar cateva bucatele din preparatul favorit pentru a evita cresterea in greutate. Vei vedea ca dupa ce ai mancat, chiar si foarte putin, pofta iti va disparea, asa ca daca poftesti la o prajitura cu ciocolata nu-ti cumpara un tort intreg pe care sa-l devorezi intr-o zi, mai bine ia o prajitura mica pe care sa o mananci in doua zile.
Orice femeie insarcinata trebuie sa adopte un stil de viata alimentar sanatos si echilibrat, acest lucru ajutand atat fatul, cat si mamica. Cu cat alimentatia ta este mai sanatoasa si naturala, cu atat vei avea mai multa energie, te vei simti mai bine, iar fatul tau va primi necesarul de vitamine si minerale. Analizele medicale in timpul sarcinii sunt obligatorii deoarece iti pot spune ce vitamine sau nutrienti iti lipsesc si le poti lua ca si suplimente alimentare.
Greutatea fatului este strict corelata cu greutatea unei gravide. Asadar, cu cat mamica a luat mai multe kilograme pana la nastere, cu atat bebelusul va fi mai mare. Iar acest fapt nu este chiar incurajator deoarece cu cat fatul este mai mare la nastere cu atat sansele sa apara complicatii sunt mai mari. Un studiu facut la Londra a aratat ca pentru fiecare kilogram in plus pe care gravida il avea, greutatea fatului crestea cu 7-8 grame.
Cei mai sanatosi bebelusi sunt cei care se nasc atunci cand mamica a luat aproape 10 kilograme in timpul sarcinii. Femeile care au luat peste 24 de kilograme in greutate vor da nastere unor copii de peste 4 kilograme, acest lucru afectand viata bebelusului mai tarziu. Bebelusii care au mamici supraponderale au foarte mari sanse sa devina obezi si sa dezvolte alte boli precum diabetul, astmul sau cancerul.
Daca esti supraponderala si vrei sa ramai insarcinata gandeste-te mai intai la sanatatea ta si a bebelusului. Tine mai intai o dieta de slabire controlata de un nutritionist care sa te faca sa pierzi din greutate incet, dar sigur, pana cand vei ajunge la greutatea optima pentru a ramane insarcinata.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.