Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala, cauzata de Neisseria gonorrhoeae, boala care afecteaza atat femeile, cat si barbatii sau chiar copiii. Ce este de remarcat, este ca acest microorganism, traieste doar in organismul uman, asadar nu il putem lua decat de la o alta persoana.
Stiai ca… femeile sunt de doua ori mai predispune de a lua aceasta boala de la un partener infectat decat barbatii?
Simptomele sunt variate si apar in 2-14 zile de la infectare. In cazul femeilor simptomele alarmante ar putea fi disurie (senzatie de usturime la urinat), secretii vaginale galbene, sangerari, dureri la contactul sexual (dispareunie). Barbatii vor avea urmatoarele simptome: secretie ureterala laptoasa si galbuie, disurie, inrosirea si umflarea deschiderii uretrei in varful penisului, dureri abdominale, durere si umflare a testiculelor.
Stiai ca… de cele mai multe ori barbatii sunt asimptomatici, insa atunci cand debuteaza, simptomele sunt mai grave?
Modul de transmitere este asemanator oricarei boli cu transmitere sexuala, prin contact sexual anal, oral sau vaginal. In cazul in care mama este infectata, fatul se va naste si el infectat cu gonoree. Pentru a preveni infectarea cu gonoree, cel mai indicat este sa utilizam un prezervativ si sa facem controale anuale la medicul ginecolog, respectiv urolog pentru barbati. Barbatii pot fi doar simpli purtatori multi ani pana ca boala sa debuteze, si in lipsa simptomelor analizele anuale sunt singurele care pot depista boala.
Stiai ca… in fiecare an sunt raportate cel putin 1 milion de cazuri, si acestea sunt doar jumatate din numarul real al celor infectati din populatia Romaniei?
Infectia cu Neisseria gonorrhoeae este foarte periculoasa daca este lasata netratata. Indiferent daca simptomele sunt vizibile sau nu, atunci cand este depistata se va actiona imediat. La copii, infectia netratata poate duce la infectarea globilor oculari, infertilitate sau afectarea ireversibila a organelor de reproducere. In cazul adultilor, infectia nedepistata si netratata poate duce la infertilitate si la sarcini extrauterine sau tubare care poate duce chiar si la moartea femeii.
Stiai ca… popular, gonoreea poarta si numele de sculament?
Chiar daca are complicatii grave, gonoreea depistata la timp poate fi tratata. Tratamentul implica administrarea de antibiotice care va eradica infectia, insa complicatiile deja avute, cum ar fi infertilitatea, sunt permanente. Nu trebuie sa te simti rau sau sa ai simptome pentru a te prezenta la medic, asadar un control annual este recomandat pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuale asimptomatice.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.