Esti o persoana dependenta?

Foarte multe persoane se incadreaza in tiparul personalitatii adictive, chiar daca nu isi dau seama. Personalitatea adictiva se caracterizeaza prin faptul ca subiectul este susceptibil la dependente, fie ca vorbim despre droguri, pornografie sau jocuri de noroc. O astfel de persoana se caracterizeaza prin episoade de depresie, comportament impulsiv, stres foarte mare si esec in relatiile sociale.

Personalitatea adictiva este recunoscuta ca fiind o boala a creierului, subiectul fiind foarte sensibil la situatiile stresante. In cazul unei situatii stresante devin foarte frustrati, increderea in sine scade si prezinta comportament impulsiv, cum ar fi consumul excesiv de alimente, dulciuri sau cafea. Sunt persoane foarte singuratice care nu isi doresc compania oamenilor pe langa ei. Se vor retrage incet din mediul social si se vor cufunda in dependente precum droguri sau alcool, evitand pe cat posibil rezovarea problemelor. Nefiind sociabili isi vor gasi mai greu un loc de munca caruia sa le placa, si cel mai probabil vor refuza job-urile care presupun munca in echipa deoarece se considera un neinteles.

CIteste si asta:  Pilula contraceptiva afecteaza alegerea partenerului?

In ceea ce priveste relatiile de dragoste, persoanele adictive gasesc foarte greu parteneri potriviti. Se simt nesiguri si neintelesi in relatie, si de aici pleaca un comportament distant, rece, asa cum se intampla si in cazul relatiilor sociale. Le este foarte greu sa aiba incredere in cineva, iar persoana iubita nu va face exceptie. Daca ceva nu merge bine in relatia lor se vor intoarce la vechile dependente sau vor dezvolta unele noi. Exista si persoane care sunt dependente de iubire. Acestia sunt intr-o continua cautare a persoanei perfecte si vor avea multe relatii pana cand o vor gasi pe cea potrivita. Pentru a gasi partenerul dorit acestia se pot preface sociabili pentru putin timp, cat sa il atraga pe celalalt in lumea lui. Persoanele adictive de iubire vor fi mereu intr-o relatie, doar pentru a primi atentie si pentru a se simti iubit.

Persoanee adictive aleg ca sursa de dependenta alcoolul sau drogurile, de cele mai multe ori. Alcoolul este substanta cea mai frecvent abuzata deoarece este si cel mai usor de procurat si le da o stare de euforie. O alta dependenta sunt jocurile de noroc. Acestea pot deveni probleme foarte grave in viata oricarui dependent, deoarece nu isi da seama de efectele nocive pe care aceste jocuri mereu in pierdere le are asupra vietii lui. Incepe sa joace din ce in ce mai mult, isi pierde toti banii, se imprumuta, iar apoi cade intr-o depresie deoarece nu mai poate juca. Eliminarea brusca a dependentei, mai ales fara acordul persoanei, o poate face pe aceasta sa recurga chiar si la gesturi disperate cum ar fi sinuciderea.

CIteste si asta:  30 de alimente sanatoase pentru inima!

Bulimia si anorexia se incadreaza si ele in dependente. Chiar daca sunt tulburari alimentare, acestea afecteaza din ce in ce mai multe tinere care nu sunt multumite de corpul sau. Daca incep o dieta, persoanelor adictive le va fi greu sa se lasa de ea, deoarece se vor tot mai slabe, ajungand chiar la infometare. In cazul bulimiei, persoana in cauza prezinta un comportament impulsiv de a manca. Dupa ce mananca tot ce isi doreste, acesta se simte vinovat pentru cat a mancat si previne absorbtia alimentelor prin eliminare cu laxative sau varsaturi autoinduse.

Dependentele sunt foarte greu de tratat, iar principalul motiv este pentru ca persoana in cauza nu isi doreste vindecare si nu vede dependenta ca un viciu, ci doar ca un stil de viata normal. Vindecarea este de lunga durata, necesitand ore in sir petrecute la psihologi si discutand despre aceasta dependenta. Daca persoana adictiva nu isi recunoaste pe deplin dependenta, aceasta poate cadea din prada acesteia la scurt timp dupa “dezintoxicare”.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *