Esti curioasa sa descoperi ce provoaca suferinta in relatii

Suferinta in relatii a ajuns sa fie tot mai des intalnita. Oamenii folosesc tot mai des expresia “ relatie toxica” . In cadrul relatiilor toxice conexiunea si comunicarea dintre parteneri lipseste cu desavarsire.  In general unul dintre parteneri are un comportament daunator si se concentreaza pe nevoi si atasamente nesanatoase.

Iata cce spune psihologul

Psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica  sustine ca un conflict sau cateva discutii in contradictoriu nu fac o relatie sa fie una toxica.  Aceasta mai sustine ca primele lucruri care ne vin in cap atunci cadn vorbim de probleme in relatii sunt: nevoia de validare, nevoia de a fi acceptati, frica de singurarate, teama de abandon, problemele de relationare cu parintii si atasamente nesanatoase.

“Din ce am observat până acum, dincolo de orice răspuns logic care ne vine în minte tuturor, aproape în mod spontan, există o setare mult mai interesantă în spate. În spatele tuturor acelor nevoi şi ataşamente care ne fac să stăm în relaţii toxice, stă o atitudine orientată foarte greşit:

  1. pornim pe ideea ca partenerul să ne placă, nu ca să aflăm dacă nouă ne place,
  2. ne concentrăm să îl convingem pe celălalt de adevărul nostru, să îl convingem să ne accepte, în condiţiile în care noi habar nu avem dacă ne place cu adevărat acea persoană,
  3. focusul pus pe „celălalt trebuie să mă placă cu orice preţ” în loc de „hai să văd dacă îmi place această persoană şi dacă rezonăm” este adevărata sursă a suferinţei;
  4. pentru că ne concentrăm pe modalităţi de a ne face plăcuţi, uităm de noi şi de propriile noastre nevoi, vise şi dorinţe.
CIteste si asta:  Prima oara cand faceti sex?

Din acest motiv, ne trezim la un moment dat într-o relaţie care ne provoacă durere, doar pentru că ne-am neglijat pe noi înşine. Ne-am trădat pe noi, ne-am băgat într-o cutiuţă de unde nu ne dăm dreptul de a alegem. Partea din noi care ar putea face alegerea corectă a partenerului este legată de mâini şi de picioare, în timp ce noi facem toate eforturile să convingem pe alţii cât suntem de minunaţi”,  a mentionat Andra Tanasescu.

In momentul in care vei incepe sa cauti lucrurile care sa iti aduca bucurie, persoane care sa te ajute sa te dezvolti si sa cresti vei vedea cum suferinta va disparea. Acest aspect este valabil in orice domeniu al vietii tale.

“Interviurile pentru angajare – emoţiile puternice apar la frica unei respingeri, care vin din focusul pe ce va zice cel care ne ia interviu. Interviurile pentru admitere – gândurile de genul „dacă nu o să le placă ce spun, dacă nu o să îi conving, dacă o să considere că nu am ce căuta la ei” sunt tot din focusul pe EI, în loc de EU. Întâlnirile de afaceri sau întâlnirile romantice – dacă pornim cu gândul „oare o să mă placă”, intrăm acolo cu capul plecat şi numai încredere nu inspirăm. Normal că nu iese nimic bun.

CIteste si asta:  Jocuri erotice pe care trebuie sa le incercati!

Dacă focusul este pe „celălalt TREBUIE să mă placă” în loc de „MIE, în primul rând, este nevoie să îmi placă”, te vei pierde cu firea şi îl/o vei face să nu te placă. Aşadar, data viitoare când ieşi la întâlnire sau mergi la interviu, porneşte cu curiozitate şi întreabă-te: Oare MIE o să îmi placă? Vreau ca această persoană / echipă să fie parte din viaţa mea? Mi-ar face plăcere şi aş petrece timpul cu bucurie? Răspunsul ţi-l vei da singur/ă în acel moment şi va fi cel mai bun pentru tine!”, a mai mentionat psihologul Andra Tanasescu.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *