Endometrioza pelvina este o boala ginecologica foarte frecventa, insa care iti poate pune viata in pericol. Hai sa aflam mai multe despre aceasta!
Nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni, insa se crede ca epiteliul celomic sufera o transformare metaplastica, celulele endometriale implantandu-se in diferite locatii ale cavitatii abdominale. Printre cei mai cunoscuti factori de risc mentionam:
– istoricul familial;
– aparitia menstrei la varsta mici;
– factori de mediu sau de alimentatie.
Daca e sa vorbim despre simptome, acestea sunt:
– durere in timpul menstruatiei;
– durerea in timpul actului sexual;
-sangerare vaginala anormala (abundenta sau intre menstre);
– modificari mictionale;
– modificari ale tranzitului intestinal.
Este foarte important sa mergi regulat la medicul ginecolog pentru consult. Examenul ecografic este in acest caz extrem de important pentru diagnosticarea bolii si poate evidentia prezenta chisturilor endometriozice. Pentru diagnosticul sigur, se efectueaza laparoscopii exploratorice.
Endometrioza pelvina reprezinta un factor important de infertilitate, in special daca este descoperit tarziu. Cu cat diagnosticul este pus mai repede, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari, iar sansele de a ramane insarcinata pe viitor cresc si ele.
Tratamentul medicamentos nu rezolva decat durerile, iar cel mai bun tratament este cel chirurgical, prin care se indeparteaza endometrul din locurile straine. Fara un tratament, boala se va agrava, simptomele vor deveni din ce in ce mai severe, iar tratamentul va fi din ce in ce mai dificil.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.