Ela Craciun sustine ca de cele mai multe ori copiii se simt implicati in certurile adultilor

 

Ela Craciun este mama a trei copii si autoare a doua carti de parenting. Aceasta este si blogger de parenting si este mereu in cautare de informatii noi pe care le transmite mai departe oamenilor in speranta ca le pot fi de ajutor.

Aceasta a explicat cu lux de amanunte de ce este necesar ca parintii sa le explice copiiilor ca pot avea discutii in contraditoriu sau certuri si ca asta este ceva absolut normal.

Iata ce a spus Ela Craciun

“În primul rând ar trebui să le explicăm rolul certurilor atunci când ei fac asta cu alţi copii, pentru că aceste situaţii se întâmplă destul de frecvent între ei încă de la o vârstă fragedă. Se ceartă pe jucării, se bat, se muşcă, iar toate aceste comportamente pregătesc din punctul meu de vedere terenul pentru explicaţii sincere, asumate şi directe despre cum ar trebui gestionate asemenea situaţii. Dacă se întâmplă ca un copil să asiste la certuri între părinţi este foarte important ca unul dintre adulţi să îl securizeze pe cel mic şi să se asigure că înţelege foarte clar că nu este sub nicio formă vinovat de interacţiunea la care asistă în acel moment.” a declarat aceasta.

CIteste si asta:  Cele mai bune antibiotice naturale pentru cel mic!

Certurile care au loc intre parinti nu trebuie sa lase impresia ca vor afecta dragostea sau grija pentru cel mic. Este foarte important ca acesta sa inteleaga ca toate certurile care exista intre parinti nu il vor afecta. Incearca sa discuti cu cel mic cat mai mult pentru ca acesta sa vada lucrurile exact asa cum sunt.

“De foarte multe ori copiii cred că părinţii se ceartă din cauza lor. Mi se pare foarte important ca orice copil să înţeleagă că interacţiunea uneori mai tensionată a părinţilor nu înseamnă că se va răsfrânge şi asupra lui, asupra iubirii pe care o primeşte din partea celor care i-au dat viaţă. Mai mult de atât, atunci când certurile sunt foarte rare, este normal să le explicăm copiilor că astfel de situaţii sunt posibile între adulţi, atâta vreme cât de păstrează nişte limite clare. Este normal să avem puncte de vedere diferite, pe care ni le susţinem aşa cum este normal să luptăm pentru lucrurile în care credem.” a mai spus Ela.

CIteste si asta:  Cum sa iti decocrezi locuinta in stil minimalist

Incearca sa iti stapanesti emotiile chiar si atunci cand te certi cu partenerul tau. Nu vrei ca cel mic sa fie afectat de aceste certuri.

“Părerea mea este că o ceartă a adulţilor poate fi constructivă pentru copii doar atunci când vorbim despre adulţi foarte echilibraţi, care pot discuta calm şi îşi pot susţine punctele de vedere cu fermitate, ba chiar pot avea uneori şi un ton jucăuş. Practic, adulţii care nu recurg la niciun fel de formă de violenţă atunci când discută în contradictoriu, pot oferi cu siguranţă un model funcţional de negociere sănătoasă copiilor. Copiii pot înţelege astfel cât de important este să îţi stăpâneşti emoţiile, cu ce atitudine comunici eficient, ce înseamnă empatia şi fermitatea, dar mai presus decât orice învaţă ce este respectul. Atunci însă când interacţiunea adulţilor transmite copiilor senzaţia de frică orice potenţial educativ al certurilor este anulat.” a mai continuat aceasta.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *