Disfunctia tiroidiana in sarcina!

O tiroida sanatoasa este indispensabila evolutiei si dezvoltarii normale a fatului. Sarcina aduce cu sine modificari fiziologice si hormonale importante in organism, de aceea este foarte important ca tiroida sa functioneze perfect. Sa aflam mai multe despre disfunctia tiroidiana in sarcina!

 

 

Iata ce se intampla cu tiroida in timpul sarcinii:

– crestere usoara in volum a tiroidei;

– supresia TSH;

– cresterea valorilor serice ale FT4;

– cresterea nivelulul plasmatic al gonadotrofinei corionice hCG;

– cresterea valorilor plasmatice ale TBG;

– hiperestrogenie;

– accentuarea clearence-ului urinar al iodului.

Probabil nu ai inteles foarte multe din cele scrise mai sus, asa ca iti vom explica mai in detaliu. Disfunctia tiroidiana apare cam la 6-10% dintre sarcini, si poate fi reprezentata de boala autoimuna cu eutiroidie, hipotiroidism, hipertiroidism si disfunctia tiroidiana postpartum. Autoimunitatea tiroidiana poate determina avorturi sau intreruperi de sarcina, in special la inceputul gestatiei.

Hipotiroidismul se diagnosticheaza prin masurarea nivelurilor hormonilor TSH si FT4, dar si a anticorpilor anti TPO din organism. In acest caz valorile hormonilor sunt foarte mici, devenind astfel necesara dozarea hormonala, in fiecare luna, pana in saptamana 20 de sarcina. Hipotiroidismul are cele mai severe efecte adverse, atat asupra mamei, cat si asupra fatului:

CIteste si asta:  Metode naturiste de a preveni infectia urinara

– avort spontan;

– intarzierea dezvoltarii neuromotorii a fatului;

– nastere prematura;

– dezvoltare intarziata a fatului;

– hipertensiune arteriala;

– greutate mica la nastere;

– preeclampsie;

– decesul fatului;

– dezlipire de placenta;

– hemoragie postpartum.

Disfunctia tiroidiana postpartum afecteaza aproape jumatate dintre femeile care prezinta anicorpi antiTPO pozitivi pe parcursul sarcinii. Mai mult decat atat, peste 40% dintre aceste femei vor dezvolta hipotiroidism dupa sarcina.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *