Discriminarea la locul de munca

Poate nu toate femeile au avut parte de astfel de probleme la locul de munca, insa o mare parte din acestea s-au confruntat cu discriminarea sau hartuirea sexuala. Indicii ale hartuirii sexuale le poti regasi oriunde: glume cu caracter sexual, limbaj vulgar sau chiar solicitarea unor favoruri sexuale.

De cele mai multe ori femeile care sunt puse in fata unui astfel de fapt ori demisioneaza si incep cautarea unui nou loc  de munca, fie accepta de teama de a nu fi concediate. Insa trebuie sa ne gandim intotdeauna si la cea de-a treia varianta: acuzatia de hartuire sexuala pe care o poti face oricand chiar si contra unui sef.

Din pacate in Romania nu s-au inregistrat cazuri de discriminare sexuala deoarece femeile prefera sa treaca totul cu vederea decat sa se complice cu acuzatiile. De teama ca acest lucru le poate distruge familia, reputatia sau relatiile cu alti colegi, cele mai multe femei raman tacute cand sunt puse fata in fata cu un caz de discriminare sau hartuire. Discriminarea sexuala este reglementata legal prin legea privind egalitatea de sanse intre femei si barbati publicata in 2002 in Monitorul Oficial.

CIteste si asta:  Cum sa ai o cariera de succes!

Prin aceasta egalitate se intelege accesul egal, atat al femeilor, cat si al barbatilor la orice loc de munca disponibil, la orice nivel ierarhic, in orice meserie, la acelasi nivel salarial, la beneficii si protectie sociala de acelasi tip. Problema legislatiei in acest moment este ca atat discriminarea, cat si hartuirea trebuiesc probate. Daca aveti de gand sa va acuzati seful sau unul dintre colegi de hartuire sexuala trebuie mai intai sa strangeti casete, martori sau orice alte dovezi care sa il inculpe.

Femeile indiferent de varsta trebuie sa stie ca sunt protejate de catre lege impotriva acestor comportamente. Chiar daca vi se pare mai greu sa probati hartuirea sau discriminarea cereti ajutorul colegilor, al prietenilor sau al politiei. Din momentul in care se inainteaza o plangere de hartuire sau discriminare sexuala la politie trebuie sa stii ca nu mai poti fi concediata. Orice modificare adusa contractului tau de munca va fi considerata un abuz si se poate pedepsi cu inchisoare sau amenda.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *