Dintii unei persoane pot sa influenteze foarte mult sanatatea, dar si aspectul fizic, deoarece sunt primele lucruri pe care le observam atunci cand intalnim o persoana. Zambetul este un salut universal, inteles si apreciat in toata lumea. Ne ajuta sa ne facem placuti in cercul de prieteni, sa ne integram mai usor la un nou loc de munca, oferindu-ne mai multa incredere si satisfactie interioara. Insa, haide-ti sa ne imaginam cum ar fi sa dam mana cu o persoana la prima intalnire si sa avem degetele lipicioase?
Aceeasi impresie o poti lasa si atunci cand zambesti iar dantura ta este neingrijita. Totul se poate remedia inca de cand suntem mici si din acest motiv parintii sunt incurajati sa investeasca in aparat dentar copii, mai ales daca in familie exista antecedente pentru o dantura “slaba”.
Dentaline-clinic.ro ofera solutii foarte eficiente in ramura ortodontiei aducand rezultate vizibile fiecarui pacient in special copiilor care necesita aparat dentar.
Ortodontia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu anomaliile dintilor si corectarea acestora, iar cu ajutorul aparatelor ortodontice, acest lucru se poate realiza. Avantajele unui tratament ortodontic includ o mai buna sanatate orala si un aspect mult mai placut.
Tipuri de aparate ortodontice:
-aparate dentare fixe;
-aparate dentare mobile.
Aparatele ortodontice fixe sunt cele clasice, care sunt cel mai des folosite pentru corectarea ocluziei si pentru indreptarea si alinierea dintilor ce au crescut intr-o pozitie anormala. Acestea sunt formate din bracket-uri, arcuri si inele, iar tratamentul poate dura de la cateva luni pana la cativa ani, in functie de gravitatea anomaliilor dintilor si de complexitatea diagnosticului.
Aparatele ortodontice mobile sunt recomandate de catre medicii dentisti in special copiilor si pot fi purtate de catre micii pacienti dupa implinirea varstei de 4 ani. Aceste aparate sunt necesare pentru indreptarea dintilor si stimularea cresterii arcadelor, putand fiind indepartat chiar de catre pacient. Durata tratamentului efectuat cu ajutorul unui aparat ortodontic mobil in special la copii, este cuprinsa intre 1 si 2 ani.
Doar medicul dentist poate sa decida ce fel de aparat ortodontic este necesar pacientului in functie de varsta acestuia si de severitatea problemei, stabilind tot el si durata tratamentului.
Importanta igienei si respectarea periodicitatii controlului
Este primordial ca pacientul sa vina la control urmand sfatul dentistului. In functie de aparatul ortodontic pe care-l poarta pacientul, vizita la medicul stomatolog trebuie sa fie efectuata conform recomandarilor acestuia. Pacientii care poarta un aparat dentar fix sunt nevoiti sa mearga la control o data pe luna, pentru ca medicul sa-si poata da seama de evolutia tratamentului si de pasii ce urmeaza sa fie efectuati. Pentru cei care poarta un aparat dentar mobil, controlul periodic ce trebuie urmat poate fi efectuat si dupa trecerea a 5 saptamani de la cel anterior.
Igiena, de asemenea, este foarte importanta mai ales in perioada in care pacientul poarta acest aparat ortodontic, deoarece pot aparea carii sau pete pe dinti. Respectarea sfatului medicului cu privire la spalatul pe dinti corect si des este esential, pentru a evita aparitia acestor probleme.
Aparatele dentare nu sunt o solutie de tratament recenta, incercari de a corecta pozitiile vicioase ale dintilor s-au incercat inca din antichitate, iar in secolul 18 francezii Pierre Fauchard si Louis Bourdet au pus bazele ortodontiei moderne. Cu toate ca aparatele ortodontice au fost privite mult timp ca un tabu, acum este un tratament popular si mult mai bine acceptat de catre oameni.
In ce situatii am nevoie de un aparat dentar ?
Initiativa de a purta acest aparat iti poate apartine, daca sesizezi un aspect inestetic precum:
-dinti inghesuiti;
-dinti cu diverse spatii intre ei ;
– dinti aliniati pe diverse niveluri (mai sus, mai jos), care nu se incadreaza pe o linie armonioasa si multe alte probleme.
De asemenea, medicul dentist utu poate propune un astfel de tratament daca observa ca ocluzia (muscatura) nu este corecta, contactele sunt traumatice, dintii sunt tociti pe anumite suprafete, sau daca acuzi dureri articulare (articulatia temporo-mandibulara, ce permite miscarile mandibulei), dureri de cap etc.
In general nu exista limite de varsta, iar copiii si adultii beneficiaza de acest tratament in egala masura. Totusi, este indicat ca prima vizita a unui copil la ortodont sa se faca dupa eruptia tuturor dintilor de lapte, iar in cazul adultilor, dupa eruptia molarilor de minte (uneori acestia pot ramane inclusi).
De cele mai multe ori, malocluziile copiilor intre 8-12 ani se rezolva cu usurinta cu aparate mobile, dar in cazul adolescentilor si adultilor aparatele fixe, cimentate pe dinti sunt cele mai eficiente.
Odata instalat in cavitatea bucala, aparatul trebuie ingrijit si curatat dupa fiecare masa, iar intervalul la care se schimba de catre doctor poate sa difere.
Aceasta perioada difera pentru fiecare caz in parte, dar in medie se estimeaza o durata a tratamentului intre 6 luni – 2 ani. Daca dupa 3 ani rezultatele nu sunt cele asteptate, este un motiv de ingrijorare.
Dispozitivele ortodontice actioneaza prin exercitarea unei presiuni asupra dintilor, care au ca efect deplasarea dintilor in pozitiile dorite, pe baza unor procese dinamice – resorbtie si apozitie osoasa. Prin aceste doua procese de remodelare a oaselor maxilare (disparitia unei cantitati de os si depunerea unei noi cantitati, in zone dirijate de sensul aplicarii presiunilor), se va modifica pozitia radacinilor dentare in alveole si dintii vor fi aliniati armonios. A darui un zambet frumos copiilor nostri, este probabil cel mai frumos cadou, de aceea specialistii recomanda aparatele dentare inca de la o varsta frageda daca sunt necesare!
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.