Dacă îți pasă de protecția mediului, alege haine second hand și outlet! Vezi cât de mult contează alegerea ta

Industria modei a ajuns unul dintre poluatorii principali ai planetei, de vină fiind așa-numitul concept de fast fashion: îmbrăcămintea la modă, ieftină, produsă în masă, promovată sub forma unor colecții de moment, de obicei cu ajutorul imaginii unor celebrități. Rezultatul este îngrozitor pentru mediul înconjurător, în condițiile în care aproape 90% din fibrele textile provenite din haine și articole de îmbrăcăminte ajung să fie incinerate sau trimise la groapa de gunoi.

Conform celor mai recente date, industria modei ajunge să polueze chiar mai mult decât toate zborurile internaționale și transportul maritim împreună. Mai puțin de 1% dintre haine sunt reciclate ca îmbrăcăminte, deci mereu se pune accentul pe producția de la zero, consumându-se resurse noi.

Moda de consum este o mare problemă pentru umanitate. În loc să le doneze, oamenii aruncă tot mai multe haine la gunoi, acestea ieșind din circuitul modei în cel mai dăunător mod.

În acest context, o modalitate de acțiune la îndemâna tuturor este sprijinirea comerțului de haine second hand și outlet. Când cumperi haine sh sau haine outlet dintr-un magazin de profil, refolosești produse care sunt în stare excelentă și care altfel ar ajunge să devină deșeuri. De asemenea, elimini nevoia de producție de articole fashion noi, care ar aduce și mai multă poluare.

CIteste si asta:  Ce sa porti sau sa nu porti la o nunta

Resurse consumate, poluare generată

În industria textilă, 2700 de litri de apă sunt necesari pentru a produce un tricou, adică apa potabilă consumată de o persoană în 2,5 ani. La nivel global, se estima în anul 2015 că 79 de miliarde de metri cubi de apă este cantitatea necesară în industria textilă și de îmbrăcăminte. Valoarea este imensă și crește chiar de la an la an, căci marile companii din industria modei fac eforturi pentru a-și spori vânzările și profiturile, preocupate mult prea puțin de sustenabilitate, în ciuda declarațiilor publice.

Industria textilă este responsabilă de aproximativ 20% din poluarea globală a apei curate în urma proceselor de vopsire și finisare. Circa 0,5 milioane de tone de microfibre sunt deversate în ocean anual prin spălarea materialelor sintetice, ceea ce reprezintă 35% din cantitatea totală de microplastice primare care ajunge în mediu.

Îmbrăcămintea, încălțămintea și textilele de uz casnic nu poluează doar apele, ci determină producerea de emisii de gaze cu efect de seră și deșeuri în general în mediul înconjurător. Datele Agenției Europene de Mediu arată că produsele textile cumpărate în Uniunea Europeană în anul 2017 au generat circa 654 kg de emisii de CO2 pe persoană.

CIteste si asta:  Culoarea anului 2013: Turcoaz!

Soluția optimă: cumpărături din magazine de haine second hand & outlet

Din fericire, tot mai mulți oameni înțeleg importanța acțiunii imediate. Trebuie să cumpărăm cât mai puține produse noi, iar cele alese trebuie să fie achiziționate din motive pertinente, nu ca un hobby, nu ca o dorință de moment.

Cel mai bine este să faci shopping din magazine de haine second hand & outlet. Cele moderne propun îmbrăcăminte de foarte bună calitate, fără compromis. Hainele colectate provin de la mărci de top, sunt în stare foarte bună și pot avea calitate mai ridicată decât produsele din rețelele de magazine de brand, cu articole noi, unde costul de marketing este imens, înglobat în prețul de vânzare.

Dacă îți pasă de protecția mediului, este simplu să cumperi online sau offline haine second hand și outlet. Vei avea beneficii și pentru bugetul personal, te vei bucura de mai multă varietate decât în magazinele standard, vei putea să ai mai multă libertate pentru a-ți pune în valoare în mod individual stilul personal. Conceptul modern second hand și outlet în domeniul modei nu mai este adresat doar persoanelor cu venituri mici. Practic, faci alegeri istețe eco friendly și ai drept bonusuri calitate, stil, costuri mereu reduse.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *