Cum stapanim un copil furios!

Foarte multi parinti, mame in special, se confrunta cu aceasta problema: stapanirea unui copil furios. Indiferent care ar fi motivul rabufnirii celui mic, un parinte trebuie intotdeauna sa il poata controla, insa nu se intampla astfel de multe ori chiar din cauza parintilor. Copiii furiosi sunt de obicei copiii rasfatati care nu au primit ceea ce isi doreau. Daca vrei sa afli mai multe despre copiii rasfatati poti citi aici.

De cele mai multe ori se intampla cam asa: tu ii explici copilului tau de ce nu are voie sa faca ceva, acesta se supara instant, incepe sa tipe si iti spune ca esti o mama rea ca nu il lasi sa faca ce vrea. Ca raspuns al acestei jigniri reactionezi si tu imediat spunandu-I ca e pedepsit. De aici si pana la a tipa unul la celalalt nu mai este decat un pas. Atunci cand copilul tau este furios va trebui sa aplici urmatoarele 7 reguli pentru a te intelege cu el si pe viitor.

  • Nu tipa la el atunci cand este furios. Este o regula de aur ce trebuie respectata indiferent cat de greu iti este sau ce spune copilul tau. tipand nu vei face decat sa ii intensifici si lui starea de nervozitate si nu se va calma foarte usor. Lasa-l sa se calmeze de la sine si nu pune paie pe focul deja aprins.
  • Nu ii da explicatii chiar atunci. Un copil furios nu mai gandeste corect sau rational asa ca degeaba te chinui tu sa ii explici cum nu se poate face ceea ce a cerut. Nu incerca sa iti convingi copilul ca nu este rational si logic, este prea mic pentru a face astfel de diferente. Mai bine nu zici nimic cat timp este furios. Asa, va invata ca fiind furios tu nu vei vorbi cu el.
  • Urmareste-ti reactiile. Felul in care tu reactionezi il va afecta si pe cel mic. Este normal sa te superi si sa te enervezi atunci cand il vezi pe el tipand, insa este ideal daca poti ramane calma. Cu cat esti mai calma cu atat si copilul tau va simti nevoia sa se calmeze mai repede, deoarece observa ca nu castiga cu un astfel de comportament.
  • Fara violenta. Mai ales fizica. Nu trebuie sa iti inveti copilul de mic ca este bine sa recurga la violenta fizica atunci cand cineva il supara, deoarece vei petrece mai tarziu multe ore la scoala sau gradinita explicandu-i inivatatoarei ca de fapt copilul tau nu a vrut sa-l loveasca pe celalalt coleg. Copiii recreaza foarte mult ceea ce vad la parinti, asa ca nu il ajuti cu o asftel de atitudine.
  • Pedepseste-l. nu pentru criza de nervi, ci pentru cuvintele jignitoare pe care le spune in timpul acesteia. Astfel, va stii ca data viitoare cand se va comporta asa si va vorbi urat il vei pedepsi din nou. Stabileste o pedeapsa pentru vorbitul urat si nu te abate de la aceasta idiferent de situatie. Copilul trebuie sa inteleaga ca tu il controlezi pe el, si nu el pe tine.
  • Pedeapsa se da cand este calm. Cum ti-am mai zis nu incerca sa vorbesti cu el in timpul crizei, nici macar daca vrei sa ii comunici ca este pedepsit. Lasa-l sa se calmeze pentru ca apoi sa poata intelege ce vrei sa ii transmiti cu pedeapsa.
  • Daca te provoaca da-i raspunsuri foarte calme. De cele mai multe ori copilul te va provoca tragand de tine sau incercand sa te forteze sa ii spui ceva. Daca incerci sa te indepartezi de el si vine dupa tine si nu te lasa in pace, atunci spune-i pe un ton calm ca atata timp cat el este nervos tu refuzi sa ii vorbesti. Nu va avea altceva de facut decat sa se calmeze daca chiar vrea sa obtina ceva de la tine.
Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *