Pentru multe mame si copii, trecerea de la scutece la olita este un adevarat cosmar care poate dura chiar si luni intregi. Insa, cu cat mai determinata este mamica in dorinta de a-l scapa pe cel mic de folosirea pampersului, cu atat mai repede va invata si cel mic mersul la olita. Asadar, hai sa vedem cateva tehnici pentru a ne obisnui copilul sa ceara la olita atunci cand simte ca va face pe el.
Cele mai multe mame incearca sa ii explice copilului la ce se foloseste olita inca de la o varsta frageda. Trebuie sa sti ca momentul oportun de a scapa de pampersi este diferit de la copil la copil, insa in general se situeaza intre varsta de 2-3 ani. Multe mamici, gata sa scape de schimbatul scutecelor murdare incearca sa isi obisnuiasca copilul la olita la varsta mult mai fragede, sau il obliga pe acesta sa stea pe olita mult timp. Fiind mic, copilul nu va intelege purtarea mamei, frustrarea ei si tipetele celor din jur, asa ca ar trebui sa lasati copilul sa se dezvolte normal si sa foloseasca scutece pana la varsta de 2-3 ani.
Daca a ajuns la aceasta varsta atunci trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si perseverenta pentru ca nimeni nu a zis ca este usor sa obisnuiesti copilul cu mersul al olita. Pentru a fi gata de olita, cel mic trebuie sa isi dea seama de functiile organismului sau si mai ales, atunci cand simte ca face pipi sau caca. Daca il lasi dezbracat in casa, face pe el si nu-si da seama ce a facut inseamna ca este prea devreme sa il pui pe olita. Numai el va sti cand este pregatit sa iti spuna ca are nevoie la toaleta de fiecare data cand va face.
Trebuie sa iti obisnuiesti copilul cu prezenta olitei in casa inca de mic. Chiar daca la inceput o va folosi pe post de jucarie, sapca sau orice altceva, copilul se va familiariza cu aceasta si nu ii va fi frica atunci cand va trebui sa o foloseasca. Il vei ajuta daca, atunci cand va incepe sa inteleaga si sa vorbeasca, ii vei explica (de foarte multe ori) la ce se foloseste aceasta. Prin joaca, pune-l pe cel mic, la inceput imbracat, sa stea pe olita. Daca se intampla ca in acele momente sa faca pe el, desi poarta scutece, ar trebui sa il lauzi si sa-l faci sa inteleaga ca a facut un lucru foarte bun. Il poti lasa sa stea pe olita oricat de mult vrea, pentru a se obisnui cu senzatia de a sta jos.
Gaseste-ti aliati in casa spunandu-le sotului si bunicilor exact cum vrei sa procedezi pentru a-ti da o mana de ajutor. Actionati toti la fel, laudati-l toti atunci cand se pune pe olita si chiar face ceva, si puteti sa recurgeti si la ceva recompense pentru ca cel mic sa asocieze facutul al olita cu ceva bun. Cu cat cei din jurul tau se vor purta la fel ca tine, cu atat celui mic ii va fi mai usor sa inteleaga ce are de facut.
Atunci cand iti doresti sa il scapi pe cel mic de folosirea scutecelor incearca sa nu ii mai dai si alte sarcini. Concentreaza-te doar pe un singur lucru pana invata, iar apoi il poti invata alte lucruri. Cu cat te concentrezi doar pe acest lucru, mersul la olita, cu atat va invata si el mai repede si va fi mai concentrat. Nu te enerva daca dupa ce face de doua ori la olita se va scapa in scutece, deoarece asta nu se invata in cateva zile, si va fi nevoie de o lupta de cateva saptamani pana cand cel mic iti va spune inainte ca ii vine si se va poate abtine pana ii dai tu pantalonasii jos.
De fiecare data dupa ce mananca sau se trezeste intreaba-l daca vrea sa foloseasca olita. Nu il obliga sa stea pe olita daca nu vrea, chiar daca asta inseamna ca va mai trebui sa foloseasca scutecele ceva timp. Nu vei face decat sa ii creezi repulsie fata de olita, iar acest lucru nu il va ajuta deloc, ci din contra va fi din ce in ce mai hotarat sa nu o foloseasca. In casa, poti incepe sa il lasi pe cel mic fara scutece, insa doar atunci cand devine deja constient de ce se intampla cu corpul lui si se poate abtine macar cateva secunde inainte de a-si da drumul. Tine olita in casa in acelasi loc, si din cand in cand, mai intreaba-l daca are nevoie la olita. Cu timpul, va asocia olita cu nepurtarea scutecelor si cu senzatia de urinare si defecare.
Nu trebuie sa asculti de toate sfaturile din jurul tau si, cel mai important, trebuie sa intelegi ca fiecare copil este diferit, fiecare are o alta putere de intelegere si fiecare actioneaza in alt fel. Nu folosi metodele invechite ale parintilor, doar pentru ca ei stiu mai bine. Daca vecina ta si-a invatat copilul sa mearga la olita inca de la 2 ani si 3 luni, iar al tau nu vrea desi e cu 5 luni mai mare, nu te ingrijora, si lasa copilul sa fie pregatit pentru trecerea de la scutece la olita, deoarece este o mare responsabilitate chiar si pentru el.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.