Cum sa iti educi copilul ca sa nu fie egoist!

Majoritatea copiilor care au fost singuri la parinti se transforma in persoane egoiste la maturitate, chiar daca nu constientizeaza acest lucru. Daca cel mic da semne de egoism, nu vrea sa imparta jucariile, nu-si imprumuta lucrurile, vrea ce are si celalalt copil, insa nu da nimic la schimb sau vrea ca cei din jur sa faca intocmai cum isi doreste el, atunci e cazul sa iti invezi copilul sa nu mai fie atat de …egoist.

In primul rand trebuie sa vorbesti cu cel mic. Deja este la o varsta la care te poate intelege, asa ca explica-i ca nu trebuie sa fie egoist si ca poate imparti si cu cei din jur lucrurile sale. Da-i ca exemplu colegii de gradinita sau de la locul de joaca si spune-i ca si el imprumuta jucariile lor. Nu este niciun pericol daca se joaca cu ceilalti sau daca imprumuta jucariile, deoarece nu le va pierde (foarte multi copii inteleg ca daca dau o jucarie unui alt copil, acea jucarie nu le mai apartine si nu o vor mai avea acasa).

CIteste si asta:  Cele mai potrivite plante pentru apartament

Nu tipa la el si nu il pedepsi daca nu vrea sa imparta. Inseamna doar ca mai are nevoie de putin timp sa se acomodeze cu idea de a imparti. Daca vei tipa la el, il vei certa sau il vei pedepsi, este posibil sa acumuleze frustrare, pe care sa o asocieze cu copilul respectiv sau cu locul in care l-ai mustrat.

Daca micutul tau mai are frati mai mari sau mai mici, invata-l prin exemplul altora. Adica spune-i fratelui mai mare cat de important este sa-si imparta lucrurile cu fratiorul mai mic. Cel mic, odata ce va beneficia de altruismul fratelui mai mare va incerca sa-l imite pe acesta. Daca este singurul tau copil, atunci fa acelasi lucru la locul de joaca, cu alti copii. Du-te cu cel mic la copiii care se joaca si intreaba-i daca iti pot imprumuta ceva (o lopetica, o galetusa, orice) si arata-i copilului tau ca ceilalti isi impart lucrurile.

CIteste si asta:  Mituri despre animale!

Ca cel mic sa se obisnuiasca cu imprumutarea lucrurilor, du-l la gradinita sau lasa-l sa se joace cat mai mult afara cu alti copii. La inceput il poti supraveghea indeaproapre, in special daca devine nervos atunci cand lucrurile nu merg asa cum isi doreste.

Invata-l sa fie rabdator. Rabdarea nu este o calitate pe care cei mici o poseda, asa ca nu vor astepta pana le va veni randul sa se joace, in special la gradinita sau cand trebuie sa imparta obiectele cu cei din jur. Spune-i ca si ceilalti au dreptul sa se joace cu jucariile comune si ca nu trebuie sa se supere, isi poate gasi o alta jucarie intre timp.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *