Cum sa il scapi pe cel mic de… timiditate!

Am vazut cu totii foarte multi copii timizi, carora le este rusine sa vorbeasca cu alte persoane sau care se ascund in spatele parintilor atunci cand li se pune o intrebare. Insa timiditatea poate fi evitata, mai ales daca se incepe de la o varsta frageda. Un copil timid se poate transforma intr-o persoana adulta care nu are incredere in propriile forte, le este frica sa vorbeasca in public sau intampina probleme in a relationa cu cei din jur. Sa vedem care sunt sfaturile specialistilor pentru a-l scapa pe cel mic de timiditate!

Nu exagera cu grija sau cu protectia celui mic. Asta nu inseamna sa iti lasi copilul sa faca ce vrea, sa nu ai grija de el sau sa nu te preocupe siguranta lui, ci din contra. Cel mic trebuie sa stie ca poate conta pe tine oricand, insa atunci cand manifesta un comportament timid, nu il incuraja. Atunci cand cunoaste persoane noi, lasa-l sa salute si incurajeaza-l chiar sa faca acest lucru. Nu vorbi niciodata in numele lui si lasa-l sa se descurce in aceste situatii “stresante” pentru el. Cu cat va cunoaste mai multa lume si va fi mai comunicativ, cu atat timiditatea va disparea.

CIteste si asta:  Alimente periculoase pentru pisica ta!

Integreaza-l in cercuri de copii. Este foarte important pentru cel mic sa fie alaturi de copii de aceeasi varsta, asadar este foarte recomandat sa il dai la gradinita sau la cresa, in locul bonei. In acest fel, piticul tau va invata sa stea si cu alti copii, sa imparta lucruri, sa comnice si sa se joace. Du-l in parc in fiecare duminica pentru a se juca cu copiii de acolo. Daca la inceput ii este frica, poti sta alaturi de el pentru cateva clipe si sa ii arati ca nu se intampla nimic daca se joaca si el. Cu timpul, va lasa timiditatea deoparte.

Exerseaza acasa. Daca cel mic este pus in fata unei situatii in care stii ca ar putea deveni timid, cum ar fi recitarea unei poezii in fata unei sali pline cu parinti, atunci repeta acest lucru cu el acasa, ori de cate ori ai ocazia. Pentru a-l pregati pe cel mic cu publicul numeros, roaga-l sa recite poezia si cand aveti invitati. Chiar daca se incurca si este timid, incurajeaza-l in continuare, pana cand trece de aceasta etapa. Pentru a prinde incredere in sine va trebui sa primeasca si laude din partea ta sau a prietenilor tai.

CIteste si asta:  Cum iti poti da viata livingului tau

Implica-l in discutii. Daca vezi ca cel mic este atent la ce discuti cu alta persoana, incearca sa il implici si pe el in discutie si sa il intrebi ce parere are. Acasa, cand va intoarceti de la gradinita spune-i ca ti-ar placea sa stii ce a mai facut acolo si pune-l sa-ti povesteasca cu cat mai multe amanunte. In acest fel va invata sa comunice si va avea curajul de a-si spune parerea pe viitor.

Nu ii spune ca este timid. Unui copil timid nu trebuie sa ii spui “Esti timid!”, ci trebuie sa il incurajezi sa treaca peste acest comportament. Nu rade niciodata de el deoarece nu vei face decat sa se inchida si mai mult in carapacea lui. Cand il prezinti unei persoane noi evita sa folosesti cuvantul “timid”, chiar daca stii ca este timid. Poti spune mai degraba ca este linistit, ceea ce denota un lucru pozitiv.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *