Cum sa folosesti corect metoda calendarului

Metoda calendarului este una din metodele recunoscute de contraceptie, insa nu te protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Asa ca inainte de a recurge la aceasta metoda asigurati-va ca atat tu, cat si partenerul tau nu sunteti purtatori ai vreunei boli cu transmitere sexuala.

Stiai ca din toate cele 28 de zile ale ciclului menstrual doar intr-o singura zi poti ramane insarcinata? Este adevarat, si ca sa te protejezi trebuie sa stii cu cat mai multe exactitate care este acea zi. Durata normala a unui ciclu menstrual (perioada intre menstruatii) este de 28 de zile, insa poate varia de la o femeie la alta. Asadar, daca mama ta are un ciclu menstrual de 29 de zile nu inseamna ca tu nu il poti avea de 30 de zile. Chiar si pentru aceeasi persoana durata ciclului poate varia de la o luna la alta.

Daca ai un ciclu regulat, atunci este foarte usor sa iti calculezi ovulatia si sa te feresti de o sarcina nedorita. Stim deja ca din ziua ovulatiei si pana la aparitia menstruatiei trec  14 zile. Daca stii cand este ziua ovulatiei, atunci stii si in ce zile sa nu faci sex fara o protectie suplimentara. Se recomanda o alta metoda de contraceptie 4-5 zile inainte de ovulatie si 1-2 zile dupa. Este necesar un timp mai indelungat inainte de ovulatie de 4-5 zile, deoarece spermatozoizi pot trai in organismul tau destul de mult si poti ramane astfel insarcinata. 1-2 zile este perioada de viata a fiecarui ovul atunci cand este eliberat din ovar.

CIteste si asta:  10 intrebari despre contraceptia de urgenta!

Daca ciclul tau menstrual nu este regulat poate fi mai dificil de stabilit cu exactitate data ovulatiei pentru a te proteja. Pentru persoanele care nu au un cilcu foarte regulat si nu stiu ziua ovulatiei, este necesar ca timp de minim 6 luni sa isi noteze pe un calendar zilele in care ii vine menstruatia. Acum se poate calcula care a fost cel mai scurt si cel mai lung ciclu menstrual si se poate face un calcul pe aceasta baza.

De exemplu, daca in cele 6 luni ai cel mai scurt ciclu de 27 zile si cel mai lung de 30 zile vei calcula in felul urmator. Se calculeaza ovulatia in fiecare caz, atat pentru ciclul lung, cat si pentru cel scurt.  Se adauga cele 4-5 zile inainte de ovulatie si 1-2 zile dupa. Rezultatul va fi urmator: nu va trebui sa faci sex intre zilele 8-18 dupa ciclul menstrual anterior. Trebuie sa iti urmaresti in continuare durata ciclului menstrual si sa il verifici in fiecare luna. Daca intr-o luna se intampla ca ciclul tau menstrual sa fie de 31 de zile inseamna ca va trebui recalculate zilele de risc.

CIteste si asta:  Ce este sarcina toxica?

Nu trebuie sa uiti ca aceasta este o metoda de contraceptie traditionala, desi este folosita de foarte multe femei in toata lumea. In zilele de risc, poti folosi prezervativul sau oricare alta metoda de contraceptie pentru a te bucura in continuare de partenerul tau si pentru a fi protejati si de o sarcina neplanificata.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *