Cum s-au schimbat tendintele de dieta in ultimii aproape 100 de ani?

Tendintele asociate dietei si alimentatiei sunt intr-o continua schimbare. De altfel, acestea sunt influentate in mod semnificativ de catre nivelul de trai, de preturile alimentelor, dar si de venituri. Astfel, in cele mai multe cazuri, nu se pune problema unei diete sanatoase, ci a unei diete pe care oamenii si-o pot permite.

Totusi, exista cateva elemente care sunt definitorii cand vine vorba de sanatate, dupa cum vei vedea in cele ce urmeaza. Iata, asadar, cum s-au schimbat tendintele de dieta in ultimii aproape 100 de ani.

Anii 1940 – „dieta celui de-al Doilea Razboi Mondial”

In anii 1940, dieta obisnuita era bogata in carbohidrati si continea mai putine grasimi decat dietele din ziua de astazi. Consumul de cartofi, legume radacinoase si paine era la ordinea zilei. In schimb, alimente precum carnea, branzeturile, zaharul si untul nu erau comune.

Astfel, se poate spune ca dieta anilor 1940 era una restrictiva, limitate la alimente de baza, dar care ofereau, mai mult sau mai putin, vitaminele, nutrientii si mineralele de care corpul are nevoie. Evident, lipsa carnii (si a proteinelor din aceasta) era resimtita.

CIteste si asta:  Exercitii pe care le poti face vara, la mare!

Anii 1960 – o schimbare radicala de dieta

Anii 1960 au reprezentat, pentru o mare parte din populatia globului, o schimbare radicala de dieta, datorata in principal accesibilitatii calatoriilor internationale. In acea perioada, preparatele specifice italienesti precum spaghetele au trecut granitele si au ajuns in restul Europei, fiind introduse in dieta persoanelor.

Aceasta nu a fost singura schimbare. Consumul de zahar era destul de ridicat, aceasta fiind perioada in care au aparut faimoasele cereale pentru micul dejun (pline de zahar). Anii 1960 sunt considerati un fel de revolutie in alimentatie, fiind anii in care alimentele inghetate au aparut in magazine, dar mai ales anii in care, in anumite tari, puteai cumpara rosii in mijlocul iernii.

Anii 1990 – a doua revolutie in alimentatie

Anii 1980 au marcat inceputul suprematiei supermarketurilor – aceasta fiind finalizata in anii 1990. Intreaga industrie alimentara era dominata si practic ghidata de stocul disponibil in supermarketul din apropierea casei. Desigur, acest lucru nu se aplica si in blocul comunist, parte a Europei in care nici prima revolutie alimentara nu prea si-a facut simtita prezenta. Lucrurile s-au intamplat… putin mai greu in Romania.

CIteste si asta:  Cat de buna este faina alba pentru organism?

Un aspect important care trebuie luat in calcul si care a putut fi observat la nivelul tarilor dezvoltate era viteza de preparare a unei mese. In 1980, o masa obisnuita se prepara in aproximativ o ora. Apoi, in 1990, datorita evolutiei mancarii rapide (tip fast food), timpul mediu de preparare a ajuns sa fie de doar 20 de minute.

dieta

Astfel, poti observa cum, in general, tranzitia este de la sanatos spre mai rapid, dar nu spre mai putin sanatos, deoarece aspectul din urma este rareori luat in calcul in ziua de astazi. Este, intr-adevar, o epoca aglomerata, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ai o dieta nesanatoasa.

Acest lucru a fost observat de mai toata lumea in anii 2010, atunci cand au aparut majoritatea dietelor celebre exploatate in media in ultimii ani. Produsele de slabit, curele de slabire, curele detox si celebra pudra de proteine au devenit populare, mai mult sau mai putin, in anii 2010.

CIteste si asta:  Motivele pentru care nu poti pierde in greutate

Dieta VLCD NUPO este una dintre dietele care nu sacrifica sanatatea atunci cand vine vorba de preparate gatite mai rapid. Aceasta iti pune la dispozitie produse de marca proprie care pot fi gatite in doar cateva minute, dar care iti ofera toate elementele de care corpul tau are nevoie – nutrienti, vitamine, minerale, fibre, proteine!

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *