Cum iti dai seama ca ai putea avea cancer la san!

Cancerul de san este cel mai raspandit cancer in randul femeilor. Daca este descoperit la timp, in faza incipienta, acesta poate fi tratat fara a pune in pericol viata pacientei. Insa, daca este diagnosticat in ultimul stadiu (asa cum se intampla de multe ori), pacienta nu mai are decat cateva luni de trait.

Cancerul de san apare cel mai frecvent la femeile trecute de varsta de 40 de ani. Cancerul mamar este influentat de o serie de factori precum: factori genetici sau ereditari (daca in familie a mai avut cineva cancer de san este posibil sa se transmita genetic si la urmasi); radioterapie sau iradiere; schimbari hormonale; biopsii repetate ale sanului; varsta inaintata la nasterea primului copil; dieta bogata in grasimi.

Cele mai comune semne ale prezentei cancerului de san le vom expune mai jos. Daca prezinti oricare dintre aceste semne, este recomandat sa consulti medicul care iti poate confirma sau infirma prezenta cancerului mamar.

CIteste si asta:  5 mituri despre acnee. Afla adevarul!

Nodul. Poate primul semn, in cazul multor femei, este aparitia unui nodul la san. Nodulii sunt depistati la palpare, de catre pacienta sau de catre medic, la consultul anual. Poti afla mai multe despre palparea sanului aici. Chiar daca ai gasit un nodul asta nu inseamna neaparat ca ai cancer. Nodulii pot fi si benigni, si maligni, iar asta vei stii sigur doar dupa anumite investigatii.

Modificari ale pielii. Normal, pielea sanului trebuie sa fie neteda, fara depigmentari sau alte modificari. Daca pielea de pe sani si din jurul acestora a suferit modificari recente, atunci va trebui sa ii faci o vizita medicului. Fii atenta in special la urmatoarele: aparitia unor pigmentari, schimbarea culorii in jurul mamelonului (piele mai inchisa la culoare decat de obicei), aparitia aspectului de coaja de portocala, zone rosiatice, aparitia unor cruste.

Modificari ale mamelonului. Nici mamelonul nu ar trebui sa sufere modificari, insa ai grija la urmatoarele schimbari: mancarimi la nivelul mamelonului, schimbarea formei mamelonului, secretii ale mamelonului (diferite fata de cele din perioada alaptarii), mamelon uscat si care prezinta semne de descuamare, schimbare culorii mamelonului sau efectul de mamelon “infundat” (cand mamelonul pare ca se retrage in corp).

CIteste si asta:  Rana pe col uterin poate duce la infertilitate!

Forma sanilor. Sanii nu ar trebui sa isi modifice forma si structura foarte repede, ci doar ca efect al imbatranirii (atunci cand se lasa sau cand alaptam). In mod normal, toate femeile au o mica asimetrie in ceea ce priveste sanii (unul este mai mare decat celalalt sau mamelonul este putin mai mare), iar aceste lucruri sunt perfect normale daca le observi inca de la adolescenta, atunci cand corpul se dezvolta. Insa, daca pe parcursul vietii, dupa ce dezvoltarea hormonala a luat sfarsit, observi schimbari majore ale anatomiei sanilor poate fi vorba de cancer. Orice modificare ce se poate observa cu ochiul liber trebuie sa te ingrijoreze.

Durere. In general, majoritatea formelor de cancer sunt nedureroase, insa exista si anumite forme de cancer mamar care isi fac simtita prezenta inca din stadiile incipiente. Daca simti vreun disconfort la nivelul sanilor (durere, tensiune, mancarime) va trebui sa te prezinti la medic pentru investigatii maruntite si pentru un diagnostic.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *