Sfaturi practice
Plantele sunt un elementul decorativ si in acelasi timp ne ofera oxigenarea aerului din locuinta. De aceea merita toata atentia si ingrijirea noastra in functie de sezon.
Plantele primavara- Exista plante de apartament care trebuie udate la doua saptamani si flori care trebuie udate la interval de o saptamana. Cantitatea de apa si intervalul la care se uda, difera in functie de planta si de nevoile sale. Primavara se face fertilizarea cu substante lichide speciale ce se pun in pamant.Aceste substante exista sub forma unor granule sau sunt diluate intr-o cantitate de apa.
Plantele vara- Vara este indicat sa se evite contactul direct al plantelor cu razele soarele, din cauza temperaturilor ridicate , mai ales daca sunt flori ce nu supravietuiesc la temperature ridicate. In general plantele de apartament trebuie sa fie asezate la umbra, intr-un loc uscat . Ele trebuie udate macar o data pe zi, in zilele foarte calde. Evitati sa puneti apa rece , deoarece se poate declansa socul termic al plantelor.
Plantele toamna- Datorita temperaturii mai scazute decat in timpul verii, plantele nu mai consuma o cantitate mare de apa. Plantele trebuie udate mai rar, iar florile carora soarele le face bine, nu trebuie mutate inca in casa.
Plantele iarna- Odata cu venirea iernii, plantele necesita ingrijire deosebita, trebuie ferite de frig , pentru a evita pierderea frunzelor.
Momentul schimbarii ghiveciului-putem schimba ghiveciul primavara, atunci temperaturile sunt optime pentru dezvoltarea plantei. Schimbarea pamantului florilor tinere, se face in fiecare an, iar plantele mature au nevoie de schimbarea pamantului la interval de doi ani. Tipul pantului ce se foloseste, difera in functie de tipul de planta.
Puricii de plante- Cand parazitii isi fac aparitia, frunzele plantelor devin lipicioase si se decoloreaza. Pentru indepartarea puricilor de plante, putem folosi o substanta speciala( preparata la farmacie sau in casa), pe care o pulverizam de doua ori pe saptamana.
Fertilizarea plantelor din ghiveci- Pentru ca floarea sa se dezvolte armonios , in perioada de crestere are nevoie neaparat de ingrasamant. Doar plantele sanatoase beneficiaza de ingrasamant, iar in momentul aplicarii solutiei de ingrasare, pamantul este nevoie sa fie umed.
Fertilizarea se face in functie de ritmul cresterii plantei si a conditiilor de mediu. Alternam apa cu Solutia de fertilizare, atunci cand este foarte cald.
Cateva exemple de plante si ingrijirea lor:
Trandafirul de ghiveci-Aceasta floare se planteaza intr-un ghiveci de 20-30 cm. Trandafirul de aparatament, iubeste razele soarelui si trebuie asezat intr-un loc cu lumina.Se uda o data pe saptamana.
Cactusul- este o planta usor de intretinut, la lumina si caldura.Pamantul este amestecat cu nisi psi-l udam o data pe saptamana, apa se toarna in farfuria ghiveciului.
Orhidee Phalaenopsis- Este o planta pretentioasa, ce necesita o atentie deosebita, pentru a trai foarte multi ani.Se aseasa intr-un loc cu liminozitate medie, fara expunere directa la soare. Se uda o data pe saptamana.
Aloe Vera- Este o planta care se intretine foarte usor. Nu trebuie udata in exces, baza ghiveciului trebuie sa 3-4 gauri de scurgere.
Azaleea- are originile in Asia Orientala. Alizeea, iubeste lumina, dar trebuie ferita de razele directe ale soarelui. Trebuie ferita de vant sau inghet si nu se uda in exces, pentru a nu putrezi.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.