Cum ii spui unui copil ca nu are voie?

Cu siguranta ai avut situatii in care cel mic nu avea voie sa faca ceva, insa cum ai reusit sa ii explici acest lucru? Ii sui pur si simplu ca nu are voie sau ii comanzi sa faca un anumit lucru? Ei bine, se pare ca aceste doua metode nu sunt deloc pe intelesul celui mic. Iata cum ii spui unui copil ca nu are voie!

Spunandu-i pur si simplu „Nu!” este ca si cum i-ai spune ca nu are vointa proprie sau libertatea de a alege. Cel mic se formeaza de foarte timpuriu, de aceea este indicat sa nu ii ingradim libertatea, ci sa ii explicam ce poate face la acea varsta si pentru ce va trebui sa mai creasca.

Evident ca ne dorim ca copiii nostri sa ne asculte, sa fie cuminti, inteligenti, sa nu ne contrazica si sa se poarte frumos in societate. Gandeste-te doar ca cel mic este prea tanar pentru a da importanta tuturor acestor norme si asteptari ale tale, asa ca va trebui sa fii foarte rabdatoare pana cand cel mic va intelege ceva.

CIteste si asta:  Bebelusul tau are colici?

Atunci cand ii spui ca nu are voie, cel mai probabil te intreaba „De ce?”. Trebuie sa fii mereu pregatita sa raspunzi acestei intrebari pe intelesul lui, si nu prin „Pentru ca asa vreau eu!”. Chiar daca este doar un copil, acesta trebuie sa inteleaga de ce i se interzice un anumit lucru pe care si-l doreste.

Nu te enerva

Este foarte posibil ca cel mic sa vrea ceva interzis cand ti-e lumea mai draga, cand gatesti, faci curat sau pur si simplu nu ai timp sa te ocupi de el. Nu te enerva si vorbeste-i pe un ton mereu cald.

Explica-i de ce nu are voie

Cea mai buna solutie este sa ii explici celui mic de ce nu are voie sa faca lucrul respectiv. Este primejdios, se poate rani, ii poate rani pe altii? Evita sa dai raspunsuri de genul „Eu nu vreau sa faci acest lucru si gata!”, deoarece copilul va intelege ca el nu are vointa proprie si trebuie mereu sa fie de acord cu tine.

CIteste si asta:  Ce incearca sa iti spuna cainele tau atunci cand latra?

Ce castiga?

In cazul copiilor, rasplata functioneaza intotdeauna, si nici macar nu trebuie sa fie o rasplata dulce sau costisitoare. De exemplu, cel mic vrea acum la joaca, desi ar trebui sa doarma. Ii explici ca la ora asta copiii dorm si ca asa ar trebui sa faca si el. Cel mic tot afara vrea, iar tu poti apela la un mic schimb: daca iese acum afara, este posibil sa nu-si gaseasca prietenii la locul de joaca si nici nu va sta la fel de mult ca ei, deoarece trebuie sa va intoarceti mai repede acasa. In acest fel, cel mic poate renunta la ideea de a merge acum la joaca.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *