Sa fii parinte nu este deloc usor, chiar daca este satisfacator. Insa ca parinti, avem datoria de a creste un copil sanatos emotional, respectous, care sa stie sa faca diferenta intre bine si rau. Iata cateva sfaturi pentru a avea un copil sanatos emotional.
Multa interactiune
Pe tot parcursul vietii avem nevoie de interactiune cu semenii nostri, si mai ales in copilarie, atunci cand se punem bazele empatiei si emotiilor. Un copil care nu este luat in seama va intelege ca nu conteaza si nici nu va stii cum sa-si gestioneze trairile. De aceea, orice nelamurire are cel mic, trebuie sa ii raspunzi atunci cand te intreaba.
Joaca
In perioada copilariei cea mai buna metoda de a invata este prin joaca. Acestia pot invata sa se descurce si in alte contexte, isi pot dezvolta abilitatile cognitive, le este provocata imaginatia, invata sa imparta, sa mentina relatii de prietenie sau sa coopereze in realizarea unei sarcini.
Acceptare
Inca din primii ani de viata, copilul trebuie lasat sa se manifeste asa cum simte, evident daca nu o face intr-un mod neplacut (urlat, lovit, tipat in locuri publice, vorbit urat, etc). Sentimentele au nevoie sa fie exteriorizate si tu il poti ajuta pe cel mic in aceasta privinta vorbind cat mai mult cu el atunci cand nu intelege, cand se supara, cand vrea ceva in mod obsesiv.
Reguli si limite
Am spus mai sus ca are nevoie sa se exprime liber, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa existe anumite reguli si limite. Din nou, cea mai buna solutie este comunicarea si respectarea regulilor. Atunci cand nu este cuminte si ii spui ca nu mai are voie sa se joace pe calculator, tine-te de promisiune si nu ceda in fata rugamintilor celui mic. Doar asa va intelege ca vorbesti serios si ca trebuie sa te asculte.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.