Obezitatea infantila este din ce in ce mai raspandita si in Romania. Vedem foarte des la restaurante, in parc sau in fata unui fast food tot mai multi copii supraponderali. Desi este considerata o boala, obezitatea, mai ales la copiii, poate fi prevenita daca parintii au grija la alimentatia celui mic. Afla care sunt cauzele obezitatii si cum pot afecta viata copilului mai tarziu. Alege sa fii un parinte responsabil si ai grija de cel mic.
Obezitatea este rezultatul a mai multor factori cumulati. O alimentatie proasta, plina de grasimi si in exces, lipsa sportului si perioade de infometare sunt cele mai proaste pentru organismul unui copil aflat in crestere. Copiii au nevoie de mai multe vitamine, minerale, fibre, proteine si alti nutrienti pentru a se dezvolta normal. Eliminarea legumelor, a fructelor proaspete si inlocuirea acestora cu pizza, fast food, chipsuri si alte alimente nesanatoase duc la cresterea obezitatii in randul copiilor.
Obezitatea poate avea si un impact asupra vietii sociale si dezvoltarii emotionale a copilului. Acesta se poate simti frustrat in legatura cu greutatea lui si este predispus depresiei si anxietatii. Copiii obezi au o parere proasta despre ei, si pot ajunge sa se simta mai putin iubiti de catre parinti. O data cu inaintarea in varsta, acestia pot cadea prada alcoolului si drogurilor din dorinta de a fi acceptati de cei din jurul lor. La varsta adolescentei, atunci cand realizeaza efectul greutatii asupra vietii sociale, copiii pot fi victime ale bulimiei sau anorexiei, fiind disperati sa arate precum copii normali, cu o greutate mult mai mica.
Copiii obezi sunt mai timizi si pot fi usor influentati de catre cei din jurul lor. In relatiile sociale, acestia pot intampina probleme in a se incadra intr-un anumit grup sau in a-si face prieteni. Pot fi tinta altor adolescenti, care rad de ei din cauza greutatii si devin astfel foarte introvertiti. Iar aceste senzatii il vor urmari pe copilul obez si mai tarziu in viata, considerandu-se diform fata de alte persoane.
Obezitatea este si una din cauzele diabetului la copii. Lipsa exercitiilor fizice si a miscarii, combinate cu obezitatea duc la probleme cardiace care se manifesta foarte devreme, in jurul varstei de 30 de ani. Problemele digestive, precum constipatia si indigestia sunt frecvente in cazul copiilor obezi. Greutatea in plus este responsabila si de aparitia problemelor respiratorii, de aceea foarte multi copii au astm. Obezitatea infantila poate duce chiar si la infertilitate la varsta adulta.
Iti poti ajuta copilul sa nu devina obez daca esti atenta la alimentatia lui. Incearca sa il dezobisnuiesti sa manance toate acele alimente pline de grasimi pe care le gaseste in fast food si care au un aport caloric foarte mare. Acestea sunt cele mai periculoase alimente, deoarece caloriile ingerate sunt mult mai multe fata de caloriile arse pe parcursul zilei. Introdu in alimentatia copilului cat mai multe alimente neprelucrate, precum frcute si legume proaspete. Chiar daca la inceput nu va vrea sa le manance, deoarece nu vor fi la fel de gustoase ca si alimentele grase, nu renunta si incearca sa introduci in fiecare zi cate un aliment sanatos.
Chiar daca copilul tau incepe sa slabeasca asta nu inseamna ca ti-ai atins scopul. Vorbeste cu un medic si vezi ce greutate ar trebui sa aiba un copil de varsta lui si nu renunta pana cand nu o atinge. Fa din aceasta alimentatie atat un stil de viata pentru el, cat si pentru tine. Astfel, vei avea un copil sanatos si fara riscul aparitiei diverselor boli enumerate mai sus. Pentru o viata cat mai sanatoasa inscrie-ti copilul la activitati sportive sau sociale. Cu cat va fi mai activ, cu atat riscul obezitatii va scadea.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.