Contraceptia permanenta: ligatura trompelor!

Pentru femeile care s-au decis ca nu mai vor sa aibe copii niciodata exista o metoda simpla si eficienta de contraceptie: legarea trompelor iterine. Aceasta este una dintre metodele ireversibile de contraceptie, care se face doar la cererea pacientei, de obicei dupa varsta de 40 de ani. Desi este o metoda foarte controversata si criticata dur de biserica (deoarece nu se favorizeaza procrearea), tot mai multe femei o aleg in detrimentul anticonceptionalelor sau a dispozitivelor intrauterine.

Legarea, sau ligatura trompelor uterine, este o metoda chirurgicala ireversibila, care presupune legarea trompelor pentru a impiedica trecerea ovulelor prin acestea. Astfel, ovulele nu mai ajung in uter, unde pot fi fecundate de catre spermatozoizi, iae pacienta nu mai poate ramane insarcinata.

Foarte multi medici recomanda legarea trompelor dupa o nastere prin cezariana, deoarece procedura este foarte usor de realizat in acest caz. Insa, femeile care vor sa se supuna acestei interventii si sunt prea tinere sau medicul ginecolog are dubii privitor la intelegerea efectelor pe termen lung de catre pacienta, acesta va recomanda un consult psihiatric pentru a stii daca au inteles pe deplin in ce consta procedura si ce riscuri isi asuma pacienta.

CIteste si asta:  Nastere naturala sau cezariana? Tu ce alegi?

Aceasta forma de sterilizare feminina are o acuratete foarte mare, de peste 99,9%, iar riscul ca o femeie sa ramana insarcinata este de 1 la 300. In cazul cuplurilor tinere care nu isi doresc copii, medicul va recomanda in primul rand operatia de vasectomie (sterilizarea masculina), operatie mult mai putin invaziva si de cele mai multe roi reversibila. Se mai poate opta si pentru metode contraceptive cu o durata de cativa ani (implanturi contraceptive sau injectii), in cazul in care cuplul se razgandeste si isi doreste sa aibe copii.

Operatie dureaza doar 30 de minute si se face sub anestezie totala. Pacienta poate pleca acasa chiar in aceeasi zi. Legarea trompelor uterine nu afecteaza apetitul sexual, nivelul hormonilor in organism, actul sexual sau menstruatia.  Exista totusi un risc de infectie, hemoragie interna sau afectarea altor organe, destul de scazut. Foarte rar se intampla ca trompele sa se refaca, sa lase ovulele sa treaca in uter si sa apara astfel o sarcina.

CIteste si asta:  Remedii naturale pentru anexita!

Este bine de retinut ca aceasta metoda de contraceptie protejeaza numai impotriva unei sarcini nedorite, nu si impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Chiar daca esti sterilizata si iti schimbi partenerul, alege sa folosesti prezervative pana cand esti sigura ca nu are nicio infectie cu transmitere sexuala pe care ti-ar putea-o da si tie.

Desi este o procedura preponderent iriversibila, s-au facut incercari de a ii reda anumitor paciente sansa de a avea din nou copii. Chiar daca trompele uterine s-au refacut, evident nu total, 80% dintre paciente nu au putut ramane insarcinate. Asadar, este o decizie pe care pacienta trebuie sa fie constienta ca o face pentru toata viata si nu mai poate avea copii natural. Exista insa cazuri in care femeile cu trompele legate au apelat la fertilizarea in vitro cu succes.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *