Cele mai cunoscute metode de contraceptie

Daca vrei sa eviti o sarcina nedorita cea mai buna cale este abstinenta. Acum sa revenim cu picoarele pe pamant. Suntem femei si de ce sa nu recunoastem ne place sa facem sex. Viata noastra sexuala este destul de activa incat sa ne gandim la evitarea unei sarcini si sa ne putem bucura in continuare de partenerii nostrii. Haideti sa vedem care sunt cele mai folosite metode de contraceptie.

Prezervativul. Cea mai cunoscuta si mai folosita metode de contraceptie este prezervativul. Este si singurul care te protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Folosit corect, acesta se aplica direct pe penis si nu are efecte secundare. In cazul ruperii prezervativului se recomanda folosirea unei metode de contraceptie de urgenta: pastila de a doua zi. Exista si prezervativ pentru femei, insa se gaseste mai greu, in farmacii sau sex shopuri.

Pilulele contraceptive. Acestea sunt cea de-a doua cea mai folosita metoda de contraceptie si pot fi de doua feluri: pilula combinata, care contine atat estrogen cat si progestagen, si pilula monohormonala care contine doar progestagen. Eficacitatea acestei metode este data de faptul ca opreste ovulatia, astfel femeia nu mai elibereaza niciun ovul care sa poate fi fecundat de catre spermatozoizi. Nu impiedica transmiterea bolilor sexuale si este folosit doar de catre femei. Este recomandat vizita la un medic specialist inainte de administrarea acestora si pot avea efecte secundare precum cresterea in greutate, modificarea menstruatiei si dereglari hormonale.

CIteste si asta:  Murele - fructele minune pentru sanatatea ta

Contraceptivele injectabile folosesc aceeasi metoda ca si pilulele de a opri ovulatia. O injectie dureaza intre 8-12 saptamani, insa poate avea un efect secundar asupra fertilitatii.

Steriletul sau dispozitivul intrauterin. Steriletul este un dispozitiv care se introduce in uter si care impiedica fecundarea ovulului. Se recomanda introducerea steriletului de catre un medic de specialitate, iar durata de folosire poate fi de pana la 5 ani, in functie de tipul acestuia. Nu se recomanda persoanelor tinere sau celor care nu au nascut.

Diafragma. Aceasta se fixeaza la capatul uterului si impiedica trecerea spermatozoizilor. Dupa contactul sexual se scoate, insa nu mai devreme de 6 ore. Aceasta metoda nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, insa poate proteja impotriva anumitor boli ale colului uterin. Se recomanda folosirea acestei metode impreuna cu spermicidele pentru o mai mare eficacitate. Asemanator diafragmei este si buretele contraceptiv care acopera cervixul si impiedica trecerea spermatozoizilor.

Spermicidele se gasesc sub diferite forme, tablete, geluri, ovule si se introduc in vagin pentru distrugerea spermatozoizilor. Nu sunt recomandate a se folosi ca singura metoda de contraceptie, nu au efecte secundare si pot ajuta la lubrifiere.

CIteste si asta:  Sfaturile care iti asigura un somn odihnitor

Contraceptia de urgenta sau pastila de a doua zi. Asa cum ii spune si numele aceasta metoda trebuie folosita foarte rar, de maxim 2 ori pe an, in urma unui contact sexual neprotejat. Trebuie administrata cat mai repede posibil pentru a preveni orice sarcina nedorita.

Legarea trompelor uterine. Aceasta este o metoda definitiva si de cele mai multe ori ireversibila. Este o interventie chirurgicala care are rolul de a impiedica ajungerea ovulului in uter. La barbati procedura este denumita vasectomie si leaga canalele prin care circula spermatozoizii. Fiind o metoda definitiva, ambii parteneri trebuie sa fie siguri ca nu isi vor mai dori un copil in viitor.

Metoda calendarului. Desi nu este considerata chiar o metoda de contraceptie multe femei o folosesc cu succes. Aceasta metoda se utilizeaza prin identificarea perioadei fertile a femeii si evitarea contactului sexual in aceasta perioada. In cazul unui ciclu neregulat aceasta metoda poate da gres deoarece nu se poate stabili cu exactitate perioada ovulatiei.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *