Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat sub diferiti stimuli alimentari, de mediu sau metabolici. Colesterolul are un rol fosrte important in mentinearea unui organism sanatos si buna functionare a organismului. Atunci cand colesterolul este marit, concentratia acestuia in sange este mai mare, si evident, efectele nu mai sunt cele normale.
Atunci cand colesterolul creste peste limitele normale poarta denumirea de hipercolesterolemie, care poate aparea datorita unei alimentatii bogate in grasimi sau fabricarea in exces de catre ficat (la persoanele predispuse ereditar, obeze, diabetice, alcoolice sau care folosesc anticonceptionale).
Colesterolul se imparte in doua grupe: cel bun si cel rau. Colesterolul rau LDL este acela care se depune pe peretii vaselor de sange si poate duce la ateroscreloza. Colesterolul bun HDL este acela care este scos din circulatia sanguina si eliminat de catre organism. in mod normal, sangele contine de 4 ori mai mult colesterol rau decat bun, de aceea este foarte important sa avem grija si la alimentatie.
Iata o lista cu cele mai buna alimente pentru a mentine un nivel optim de colesterol “bun” in organism.
- Cereale. Acestea sunt foarte bune in reglarea colesterolului in sange si sunt indicate la fiecare mic dejun. Se pot consuma cu lapte, iaurt sau se pot pune in omleta.
- Soia. Soia este un aliment indicat pentru mai multe afectiuni, printre care si colesterolul marit.
- Peste. Chiar daca in mod normal alimentele grase sunt interzise celor cu colesterolul marit, pestele face exceptie. Poti consuma peste gras de 3 ori pe saptamana, indiferent de metoda de gatire, deoarece contine acizi grasi Omega3, foarte sanatosi pentru organism.
- Seminte de floarea soarelui. Acidul linoleic continut de semintele de floarea soarelui sunt foarte indicate daca ai probleme cu colesterolul deoarece reduc depozitele de colesterol “rau” de pe peretii vaselor de sange.
- Masline. Atat maslinele, cat si uleiul de masline, contin acizi grasi naturali, excelenti in lupta impotriva colesterolului.
- Fructe si legume proaspete. Acestea ar trebui sa fie o parte importanta a alimentatiei noastre zilnice, deoarece contin foarte multe vitamine si nutrienti necesari organismului.
- Ceapa si usturoi. Acestea alimente au proprietatea de a scadea colesterolul din sange, indiferent de modul in care le preparati. Incercati sa includeti ceapa si usturoiul la aproape fiecare masa. In plus, acestea ajuta si la intarirea sistemului imunitar.
- Vinul rosu. Continutul sau de flavonoide are proprietati anti-inflamatorii si scad colesterolul din sange. Este recomandat sa bei un pahar de vin rosu de 2-3 ori pe saptamana.
Acum ca ai aflat ce trebuie sa mananci, iata si o lista cu alimentele care trebuiesc evitate cu orice pret daca vrei ca nivelul colesterolului sa scada: carnuri grase, mezeluri, paste fainoase, mazare, grasimile animale, dulciurile, smochine, curmale, migdale, nuci, alune, banane.
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.