Ce sporturi trebuie sa faci dupa nastere ca sa iti revii in forma ta initiala

Toate mamicile isi doresc sa revina rapid la silueta dinaintea sarcinii. Medicul Alin Iova, fiziokinetoterapeut explica care sunt beneficiile pe care organismul nostru le are atunci cand redevine activ dupa nastere. Este absolut firesc sa iti doresti sa redevii in forma ta initiala.

Iata ce trebuie sa stii

„Să faci sport după ce ai născut este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine! Sportul îți reface tonusul muscular, mai ales la nivelul mușchilor abdominali, nivelul de energie crește, se îmbunătățește alăptarea, obții o stare de bine, scapi de stres, prevenind și apariția depresiei postnatale.  dispare stresul! Sarcina reprezintă o perioadă în care corpul trece printr-o serie importanta de schimbări, toate având un singur scop: aducerea pe lume a unui copil sănătos.

Indiferent de modul în care ai născut, înainte de a începe un anumit program de exerciții, trebuie să ai în vedere faptul că schimbările hormonale prin care tocmai ai trecut au acționat asupra articulațiilor și ligamentelor. Este imprudent să îți soliciți prea intens corpul în aceasta perioadă, căci această laxitate a țesuturilor poate determina accidente. Totuși, reține: este mai important să faci o activitate fizică atât cât poți, decât să nu faci deloc’, a declarat medicul Alin Iova.

CIteste si asta:  Unelte multifuncționale, accesorii de vin sau un joc de table? Idei de cadouri inspirate pentru tați

Sportul dupa cezariana

Alin Iova este de parere ca mamicile care au apelat la cezariana nu ar trebui sa se ingrijoreze atat de mult. Chiar nu ai niciun motiv real de ingrijorare, poti face sport fara niciun fel de probleme.

„Din experiență, precizez că proaspetele mămici își fac multe scenarii legate de sportul după cezariană, că riscă să li se desfacă’ operația. Realitatea este că, în cazul unei cezariene clasice, efectuate cu o incizie cât mai mică, medicul va tăia pielea și tesutul adipos, după care nu va secționa muschii, ci îi va îndepărta, pentru a ajunge la uter. Așadar, probabilitatea ca așa ceva să se întâmple, este foarte mică! Totuși, suprasolicitarea unor ligamente, și așa întinse, se poate solda cu prolaps vaginal și vezical, cu incontinență urinară, cu hernii de disc și alte tipuri de răni la nivelul coloanei lombare și sacrale. Pe termen lung, aceste probleme îți pot face viața neplacută, pot necesita intervenții terapeutice invazive și pot determina multă durere locală și anxietate.

CIteste si asta:  Purificatoare de aer recomandate pentru persoanele cu alergii

În primele trei săptămâni după naștere, recomand activitate fizică în pas normal, pe intervale crescătoare de timp: exerciții Kegel pentru planșeul pelvin, exerciții de streching și exerciții de echilibru pe ghete Kangoo Jumps. În următoarele trei săptămâni, recomand exerciții ușoare de tip aerobic, sau cursuri speciale postnatale, înot și aerobică în apă (numai dacă sângerarea a încetat de măcar o săptămână), gimnastică ușoară pentru corectarea posturii, eventual cu greutăți mici sau pe ghete Kangoo Jumps, exerciții Kegel și alte exerciții pentru planșeul pelvin’,  mai spune medicul.

La intrebarea daca sportul afecteaza alaptarea, medicul a raspuns „Activitatea fizică nu are nici un impact asupra compoziției si volumului laptelui și nici nu afectează creșterea copilului! Nici măcar sportivele de performanță, care au avut nașteri ușoare și au putut relua un program intens de exerciții la scurt timp după aceea, nu au avut modificări ale secreției lactate. Totuși, anumite studii sugerează că o activitate fizică intensă poate determina acumularea de acid lactic în laptele matern și produce un gust acru care să nu fie acceptat de bebeluș. Poți preveni asta făcând doar o activitate fizică moderată și bând multe lichide în timpul și după efortul fizic”.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *