Ce nu stii despre untul de shea?

Stiai ca inca de acum mii de ani, bastinasii din Africa foloseau uleiuri, rasini sau extracte de plante pentru ingrijirea pielii? Asadar nu e de mirare ca untul de shea este un ingredient de baza al produselor de infrumusetare si ingrijire. Iata ce nu stii despre untul de shea!

Copacul de shea este specific savanei aride din vestul Africii. Untul de shea asigura venitul a sute de mii de femei din Africa, femei care il prelucreaza si il folosesc in prepararea diferitelor tratamente faciale. Cel mai bun unt de shea provine din Mali, Nigeria, Coasta de Fildes sau Guinea.

Copacul de shea ajunge la maturitate dupa 20 de ani, atunci cand produce si primul sau fruct. Maturizarea plantei dureaza chiar si 45 de ani, insa copacul produce fructe pana la varsta de 200 de ani. Fructele sunt asemanatoare prunelor, cu o coaja fina si un miez in forma de ou. Din acest miez se extrage untul, cunoscut si sub numele de Karite.

CIteste si asta:  Afla mai multe despre liftingul brazilian!

Procesarea fructului este grea si dureaza mult timp, fiind nevoie de 22 de etape pana la obtinerea unui kilogram de unt pur. Burkina Faso, o tara extrem de saraca din Africa este total dependenta de cultura de shea. Aici, peste 400.000 de femei se ocupa in exclusivitate de procesarea untului. Se aproximeaza ca in Africa exista in momentul de fata circa 500 de milioane de copaci de shea.

In zilele noastre untul de shea este folosit in prepararea ciocolatei, dar si in industria cosmetica. In zonele rurale africane acest unt este folosit drept ulei de lampa pentru iluminat.

Inca din secolul XIV, untul de shea a devenit cunoscut pentru proprietatile sale de protejare impotriva soarelui, vindecare a arsurilor, hidratare a pielii sau cicatrizare. Untul de shea poate fi folosit si ca tratament pentru par sau in tratamente faciale. Chiar si coaja copacului este folosita ca antidot impotriva tantarilor.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *