Ce legatura are somnul cu dezvoltarea celor mici?

Cei mici au nevoie de mai mult somn decat noi, acest lucru ajutandu-i sa se dezvolte. Afla si tu mai multe despre legatura dintre somn si dezvoltarea celor mici!

Dezvoltarea copiilor, este ajutata de hormonii de crestere, care sunt secretati de glanda pituitara si stimuleaza functionarea sistemelor biologice din organism. Hormonii de crestere sunt stimulati de alimentatie, de stres, somn, afectiuni medicale si activitate fizica.

Astfel, somnul joaca un rol esential in secretarea hormonilor de crestere, deoarece, conform specialistilor, nivelul acestor hormoni este mai mare in timpul noptii, cand copilul trebuie sa doarma.  Chiar si somnul din timpul zilei este important, in special la bebelusi si copiii mici.

Cercetatorii au descoperit ca daca cel mic nu doarme suficient de mult pentru varsta lui, poate avea probleme in dezvoltarea fizica, cresterea poate intarzia, sau chiar ar putea inceta din evolutie. Copiii care sufera de apnee de somn, insomnii sau alte tulburari ale somnului, pot creste mai incet decat copiii care au parte de un somn bun si neintrerupt pe timpul noptii.

CIteste si asta:  Care sunt lucrurile necesare unui nou-născut?

Calitatea proasta a somnului mai poate determina si alte dezechilibre hormonale in organism, ducand la scaderea apetitului si a senzatiei de foame, sau chiar la supraalimentare si la un apetit incontrolabil. Mai mult decat atat, prea putin somn poate afecta modul in care organismul metabolizeaza alimentele, vitaminele si nutrientii.

Alte efecte pe care lipsa somnului le are asupra organismului unui copil tin de concentrare, atentie si dezvoltarea abilitatilor motorii. S-a observat ca daca cei mici nu dorm suficient sunt irascibili, au performante scazute la scoala sau chiar probleme comportamentale in societate.

Pentru a preveni toate aceste lucruri tine cont ca cel mic trebuie sa aiba un program de somn bine stabilit. Un bebelus va dormi intre 16-18 ore pe zi, un copil de 1-3 ani va avea nevoie de 12-14 ore de somn, intre 3-6 ani doarme 10-12 ore, iar un scolar doarme cel mult 10-11 ore pe zi.

Distribuie si prietenilor

Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *