De fiecare data cand patrupedul tau latra el incearca sa iti comunice ceva. Tu nu vezi latratul lui decat ca pe ceva obositor sau enervant, insa invata sa descifrezi comportamentul lui pentru o cat mai buna comunicare.
De cele mai multe ori cainii nu latra degeaba, ci ca sa ne atraga atentia. Cercetarile vechi facute asupra lupilor, ne arata ca acestia foloseau latratul ca pe un mijloc de comunicare. Cel care latra isi face simtita prezenta si ii spune receptorului cat este de aproape, locul aproximativ in care se situeaza si nivelul de energie. Lupii, la auzul unui latrat, raspund in aceeasi maniera. Asadar o putem numi comunicare.
Pentru noi, oamenii, cel mai simplu este sa deosebim un latrat de bucurie, de unul agresiv. Cainele care da din coada, se invarte pe langa tine, sare pe doua labe si latra in tot acest timp, nu face nimic mai mult decat sa isi exprime bucuria ca te vede. La fel se poate intampla si daca simte mirosul unui prieten pe scara blocului sau in fata usii.
La capatul opus sta acel latrat foarte agresiv, cu coltii expusi la vedere si dintr-o pozitie de atac. Atunci stii ca patrupedul a simtit un pericol sau ca este vorba de un strain care se apropie de casa. Le putem recunoaste latratul doar prin intermediul comportamentului fizic.
Foarte multi caini de apartament stiu sa ceara afara. Acestia se pozitioneaza in fata usii si latra. Este un semnal ca are nevoie afara, si nu trebuie sa astepte prea mult pana sa il scoti. Cu cat il scoti mai repede cu atat va invata ca daca face acest mic truc poate iesi afara cand doreste.
Ai observat ca atunci cand cainele tau are chef de joaca vine la tine si da cu laba sau latra? Ei bine, atunci iti indica pozitia lui si iti transmite ca vrea sa se joace cu tine. Cainii care se joaca cu jucarii de genul mingiei sau o alta jucarie de plus, invata foarte repede “aportul”. Practic, sa aduca inapoi la stapan jucaria. Atunci cand tii jucaria in mana prea mult timp si nu il lasi sa se joace, cainele va latra semn ca vrea sa ii arunci jucaria.
Daca jucaria cainelui a ajuns intr-un loc inaccesibil lui, cu siguranta te va latra pentru a-ti atrage atentia si a-i da jucaria. Chiar daca nu intelegem cu precizie ce ne comunica patrupedul nostru, ne putem da seama ce vrea studiindu-i comportamentul.
Toate aceste forme de comunicare non-verbala expuse mai sus sunt felul cainelui nostru de a ne spune ceva. Depinde doar de noi daca suntem atenti!
Intra pe www.newsin.ro pentru a gasi stiri de ultima ora din Romania si strainatate, care fac mult buzz in mediul online si offline.